Diari Més

Set de cada deu treballadors del sector esportiu ha partit un ERTO per la covid-19

L'esport català federat deixarà d'aportar 303 MEUR a l'economia catalana el 2020

Els esports més perjudicats són els atlètics i de gimnàstica, amb una caiguda de facturació.

Set de cada deu treballadors del sector esportiu ha partit un ERTO per la covid-19ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Set de cada deu treballadors del sector esportiu s'han vist afectats per un ERTO durant el confinament per la crisi del coronavirus. A més, l'esport català federat deixarà d'aportar aquest 2020 a l'economia catalana 303 MEUR dels 1.189 que aporta de forma directa, per l'impacte de la crisi en només tres mesos. Són dues de les conclusions d'us estudis impulsats per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC). Un dels estudis conclou que el sector esportiu amb ànim de lucre reduirà en dos terços el seu Valor Afegit Brut (VAB) previst per al 2020, amb una reducció de 618 MEUR.

Segons aquests estudis, el cessament de l'activitat ha reduït el volum d'ingressos de les entitats esportives sense ànim de lucre en un 44,8% de mitjana en els clubs i en un 19,9% en les federacions respecte al mes de febrer. Els esports més perjudicats són els atlètics i de gimnàstica, amb una caiguda de facturació de pràcticament el 43%, seguits dels esports mecànics (34,3%) i de pilota (21,4%). La reducció d'ingressos per publicitat i patrocinis ha estat del 85%.

Pel que fa als ingressos en el sector esportiu privat amb ànim de lucre, la reducció ha estat del 50% en les societats i del 56% en els autònoms respecte al mateix període de l'any passat. Gairebé el 30% de les empreses i un 27,9% dels autònoms han hagut d'aturar totalment la seva activitat durant el confinament i, segons els estudis, el desconfinament iniciat al maig no ha tingut pràcticament cap efecte de millora en els ingressos.

Durant el març, també s'ha vist incrementada la morositat en els clubs en un 65,8% respecte al febrer, i en un 7,7% en les federacions.

Pel que fa als treballadors, els clubs han prescindit de set de cada deu treballadors, i les federacions de quatre de cada deu. Gairebé el 80% de les empreses enquestades s'han acollit a un ERTO, fet que ha afectat a gairebé set de cada 10 treballadors del sector amb ànim de lucre. La meitat de les empreses preveu que haurà de fer regulacions en la seva plantilla quan es reinici l'activitat.

1.200 esdeveniments cancel·lats

A conseqüència del coronavirus, més de 1.200 esdeveniments esportius van ser cancel·lats durant el mes de març, fet que representa una pèrdua d'ingressos d'1 MEUR. Els organitzadors d'esdeveniments esportius amb ànim de lucre esperen tornar a programar menys del 20% dels cancel·lats.

tracking