Diari Més

Societat

El Govern ofereix 1.050 milions en ajudes per a la compra de vehicles

S'haurà de lliurar un vehicle de més de 10 anys per al seu desballestament i que el nou estigui entre els més eficients del mercat

La venda de dièsel ha estat gairebé del 50% menys al juliol que el mes anterior.

La venda de cotxes dièsel s'ensorra el mes de juliol a CatalunyaFaconauto

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern donarà ajudes per a la compra de vehicles de totes les tecnologies per valor de 1.050 milions d'euros, dels quals 550 milions corresponen a ajudes directes a particulars i organismes públics i altres 500 milions a una línia ICO per a l'adquisició de vehicles industrials i comercials. Aquestes seran efectives des de demà i per a poder beneficiar-se d'elles caldrà lliurar un vehicle de més de 10 anys per al seudesballestamenti que el nou estigui entre els més eficients del mercat, segons el president del Govern, Pedro Sánchez.

Aquestes ajudes a la compra estan incloses dins del pla d'impuls al sector de l'automoció presentat aquest dilluns pel president en Moncloa, en un acte al qual han assistit representants de les principals associacions empresarials i sindicats de l'automoció, que han valorat les mesures planteges pel Govern per impulsar un sector que genera el 10% del PIB i el 9% de l'ocupació.

El pla estarà dotat de 3.750 milions d'euros, dels quals 300 milions aniran a la renovació del parc públic, infraestructures de recàrrega, adaptació de les ciutats a noves necessitats de mobilitat i l'electrificació del transport, altres 250 a renovació del parc automobilístic cap a un més sostenible i eficient, 415 milions a I+D+i, 2.690 milions a inversions en la indústria i 95 milions en qualificació i formació professional.

«Es tracta de fer el que faci falta per a esmorteir les enormes pèrdues del sector en l'exercici 2020 -per la covid-19- mentre establim les bases de la indústria del demà: una indústria que sortirà enfortida de la mà de l'electrificació i la digitalització i que contribuirà al fet que el nostre país avanci pel camí de la transició ecològica justa», ha subratllat Sánchez.

Ajudes majors per usuaris de mobilitatreducidadi gent amb pocs recursos

Al juny, es podran en marxa la segona edició del PlaMovesamb una dotació de 100 milions (40 milions en 2019), per a la compra de vehicles elèctrics i de gas, infraestructures de recàrrega de vehicle elèctric o sistemes de bicicleta elèctrica compartida; així com les ajudes per a la de renovació del parc de totes les tecnologies per 250 milions per a turismes, comercials lleugers i industrials.

En el cas dels turismes, el preu no podrà superar els 35.000 (45.000 euros en cas de persones amb mobilitat reduïda o cotxes amb etiqueta «ZERO»), serà obligat eldesballestamentd'un vehicle d'almenys 10 anys, i el vehicle a adquirir haurà de comptar amb etiqueta energètica A o B (el 45% més eficient de l'oferta) i emissions inferiors a 120gCO2/km.

Les ajudes variaran en funció de les emissions del vehicle, prioritzant els més eficients, i existirà una ajuda addicional perachatarramientode vehicles de més de 20 anys, beneficiaris amb mobilitat reduïda o aquells que pertanyin a llars amb ingressos mensuals inferiors a 1.500 euros.

Al juliol Hisenda habilitarà un programa per a la renovació del parc de vehicles de l'Administració General de l'Estat (100 milions), així com a l'ús parcial del superàvit dels ajuntaments per a la renovació eficient de les seves flotes (100 milions).

Per part seva, les inversions previstes en el pla buscaran adaptar i orientar la indústria cap a les noves demandes dels mercats i els objectius de sostenibilitat, l'adjudicació de nous models elèctric o d'hidrogen a les plantes del país i el desenvolupament de nous models de negoci de manera que la creació d'ocupació sigui sostenible en el temps i resilient davant futurs desafiaments.

En aquest apartat, s'adapten les condicions de la línia de préstecs del Pla de Reindustrialització (Reindus)modificant a la baixa els tipus d'interès (0,1% per a pimes i 0,19% per a grans empreses, el primer any), i ampliant els conceptes elegibles a les inversions i retroactivitat per als projectes iniciats des de l'1 de març de 2020.

Per a les convocatòries de 2021 i 2022, s'establirà un fons per a la gestió d'aquest programa que proporcionarà un finançament dels projectes del sector més concorde a les seves necessitats i de forma més flexible.

A més, s'estableix unsub-tramespecífic de la línia d'avals ICO-COVIDper al finançament de la renovació de la flota de vehicles per a ús professional, que estarà dirigit a autònoms i empreses per a la renovació dels vehicles comercials i industrials, incloent autobusos i autocars amb avals de fins al 80%.

En total, entre ajudes directes a la compra i línies de finançament, el pla mobilitzarà la xifra rècord de 1.050 milions d'euros en ajudes per a la renovació del parc de particulars, empreses, ajuntaments i Administració General de l'Estat.

tracking