Diari Més

Nova Zelanda anuncia que està lliure de Covid-19 després de recuperar-se l'últim cas

Fins avui ha confirmat 1.153 infectats i 22 morts per coronavirus des de l'inici de l'«emergència nacional», el 25 de març

La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern.

Nova Zelanda anuncia que està lliure de Covid-19 després de recuperar-se l'últim casEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nova Zelanda tornarà a partir d'aquesta mitjanit a la pràctica normalitat després que la nació oceànica informés aquest dilluns que ja no té cap infectat en el seu territori, ha anunciat la primera ministra,JacindaArdern.

El govern neozelandès ha anunciat avui la relaxació de mesures al nivell més baix, la qual cosa a la pràctica implica que els ciutadans poden retornar als seus llocs de treball i reprendre les seves activitats quotidianes. «Avui,75dies després (de declarar el màxim nivell d'alerta), estem llestos» per a la tornada a la normalitat, ha declarat la mandatària, la gestió de la qual de la pandèmia ha estat lloada internacionalment.

Nova Zelanda, que fins avui ha confirmat 1.154 infectats, inclosos 22 morts, va entrar en «emergència nacional» el 25 de març amb tan sols 50 contagiats.Les mesures de restricció, unes de les més estrictes implementades al món, han permès al país controlar la propagació del virus i les autoritats sanitàries neozelandeses esperen declarar-lo erradicat del seu territori el pròxim 15 de juny.

«Estem confiats que hem eliminat la transmissió del virus a Nova Zelanda ara com ara, però l'eliminació no és un punt en el temps, és un esforç sostingut», ha advertit la mandatària laborista, en anunciar la represa de l'activitat econòmica mínimament per sota dels nivells normals.

El país oceànic, com gairebé tots els països, s'ha vist colpejat econòmicament per la pandèmia que amenaçaambcrear una profunda crisi econòmica mundial.Per a combatre aquests efectes, Nova Zelanda, que va arribar a alentir l'activitat econòmicafins alleugerament per sobre de la meitat dels seus nivells normals, ha aprovat fons de 12.100 milionsNZD(més de 7.300 milionsUSDo de 6.500 milionsEUR), la qual cosa representa el 4% del Producte Interior Brut del país.

«No som immunes al que passa a la resta del món, però a diferència de la resta del món no sols hem protegit la salut dels neozelandesos sinó que comencem amb la nostra recuperació econòmica», ha recalcatArdern.

Així mateix el Ministeri de Defensa ha anunciat que avui ha posat fi al Període de Transició Nacional que es va decretar el 13 de maig en expirar l'Estat Nacional d'Emergència decretat a l'inici de la pandèmia.Encara que no tot tornarà a la normalitat, Nova Zelanda mantindrà tancades les fronteres, mentre estudia posar en marxa una «bombolla» aèria amb Austràlia, si bé això no té data. «Ningú vol posar en perill els assoliments dels neozelandesos», ha afirmarArdernen evitar establir un hipotètic calendari.

Un dels aspectes clau d'aquesta «nova normalitat» és l'ús d'un codi QR que cal escanejar amb el telèfon mòbil a l'entrada i sortida dels negocis i permet a les autoritats un ràpid rastreig si sorgeix un nou brot.El país oceànicfa més de 17 dies que nodetecta cap nou cas de coronavirus i aquest dilluns les seves autoritats sanitàries han anunciat el resultat negatiu en les proves de la COVID-19 de l'únic pacient que quedava, un malalt vinculat a un brot conegut.

Nova Zelanda, a més, preveu haver erradicat dins de les seves fronteres el virus per al 15 de juny, quan es compleixin28dies des que es va donar l'alta a l'últim cas d'«infecció local per font desconeguda».

tracking