Diari Més

Tecnologia

Bluetooth, un bon aliat per a detectar casos COVID-19 amb rastreig de mòbils

Té un alt nivell de precisió, molt superior al d'altres tecnologies com el GPS, les xarxes cel·lulars o el wifi

Aquesta tecnologia es posiciona com la millor per lluitar contra el Covid-19

Bluetooth, un bon aliat per a detectar casos COVID-19 amb rastreig de mòbilsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tecnologiaBluetoothés la milloralidadaper a ajudar a detectar possibles casos de contagi per COVID-19 a través del rastreig de mòbils.

Així ho conclou un estudi desenvolupat per investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), publicat en la revistaIEEEAccessi que revela que el rastreig de mòbils seria «extremadament útil» en un possible rebrot de la pandèmia del coronavirus durant la tardor.

L'investigador del Grup de Xarxes de Computadors-DISCAde la UPV, Enrique HernándezOrallo, sosté en declaracions a EFE que «els rastrejadors han estat i són fonamentals per a gestionar l'actual pandèmia».

Segons indica l'investigador, actualment aquest rastreig es realitza «de manera manual i és lent i imprecís, però per a això la tecnologia, com hem vist, pot resultar de gran utilitat».

En aquest sentit, el director deDISCAi investigador del grup, Juan Carlos Cano, explica a EFE que els rastrejadors fan «com els estudis de mercat de sempre, entrevistant persones i analitzant amb qui ha estat un contagiat; això pot durar entre 10 i 15 dies, però la tecnologia oferiria un mapa de rastreig completament automàtic i llançaria l'alarma de seguida».

Segons Hernández, «el rastreig dels telèfons o rellotges intel·ligents ajuda a saber amb qui ha estat en contacte una persona infectada, gràcies a l'ús de tecnologies de localització i comunicació, com el GPS, xarxes cel·lulars, wifi oBluetooth».

En el seu estudi, els investigadors de la UPV van avaluar l'efectivitat de cadascuna d'aquestes tecnologies i per a això, van desenvolupar un model matemàtic epidemiològic que va permetre estudiar la seva eficiència i impacte en termes de nombre de persones que han de posar-se de quarantena a partir dels resultats obtinguts.

«ElBluetoothés la més adequada perquè permet detectar contactes en un rang de 2 o 3 metres, que és el que es considera un contacte susceptible de transmetre la infecció en els models epidemiològics», explica l'investigador.

Cano precisa que la millor tecnologia per a aquest rastreig havia de tenir dues característiques: precisió i ubiqüitat. «Avui dia, tothom té mòbil associat al servei de dades i això ens va ajudar a decidir-nos pelBluetooth», assenyala.

«Conforme ens movem sempre està disponible mentre que la wifi només funciona si tens un punt d'accés i es queda curt, mentre que el GPS té el problema que en interiors no funciona i et dóna moltes exactituds», argumenta.

Hernández defensa així mateix que aquesta tecnologia «ajuda així a reduir el nombre de falsos contactes o cosa que és el mateix, permet ser més eficients a l'hora d'establir quines persones han de guardar quarantena».

Ara bé, segons adverteix, «la tecnologia de rastreig de contactes ha de ser precisa i buscar-los de forma molt ràpida, pel fet que la taxa d'infecció de la COVID-19 és extremadament alta».

Però, a més, perquè sigui efectiva, agrega l'expert, «un percentatge significatiu de la població ha d'instal·lar-se l'aplicació de rastreig de contactes en els seus dispositius intel·ligents».

tracking