Diari Més

Societat

Les «sabates antivirus» que fan complir la distància social

El sabater romanès Grigori Lup s'ha reinventat per fer front a la crisi del coronavirus

Imatge de les sabates creades per Lup.

Les «sabates antivirus» que fan complir la distància socialEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada vegada que hi ha una crisi important, una pregunta es posa de moda: com reinventar-se? A la regió romanesa de Transsilvània, un sabater ha elevat aquesta qüestió a la categoria d'art per fer front a la crisi del coronavirus.

El mes de març passat, als seus55anys,GrigoriLup va haver d'enviar a l'atur temporal als seus deu treballadors després que s'interrompessin bruscament els encàrrecs.

«De sobte, la gent va deixar d'entrar al meu negoci», explica el sabater a Efe des del seu taller a la ciutat deCluj.

Els teatres, òperes i grups de ball populars que constituïen la major part de la clientela de Lup van veure interrompuda la seva activitat a causa de la prohibició d'actes públics decretada per les autoritats per a contenir la pandèmia.

«Vaig veure que no entrava ningú i em vaig dir, prou, he de tancar».

Una sortida inesperada a la crisi

Va ser llavors quan va tenir una idea per a poder seguir actiu durant la crisi.

«Ningú respectava la distància social i vaig pensar: faré tres parells d'aquestes sabates, les posaré a internet i les anomenaré sabates de distanciament social per a cridar l'atenció», explica Lup, que reconeix que al principi va ser tot «una espècie de broma».

I així va començar a fer aquestes sabates gegants que garanteixen a qui les porta posades que ningú s'acosti més del necessari.

Com totes les que produeix en el seu taller, aquestes sabates d'aparença estrafolària estan fetes a mà i són de pell natural.

Les sabates són d'un número normal a la part posterior on ha de ficar el peu el client. L'excepcional ve a la part dels dits, on comença una punta farcida d'un material lleuger, com la sola, que equivaldria a un número 75 de peu.

«Si dues persones que portessin les meves sabates es posessin l'una davant de l'altra hi hauria una separació entre elles de prop d'un metre i mig», explica Lup, que ven cada parell de «sabates de distanciament social» a uns cent euros.

Encàrrecs d'Anglaterra i el Canadà

Encara que al principi va ser fonamentalment una broma, Lup ha rebut vuit encàrrecs procedents de Romania, Anglaterra i el Canadà des que nombrosos mitjans i televisions de Romania i altres països s'han fet ressò de la seva iniciativa.

Alguns dels seus clients li han dit que pensen portar-les pel carrer, mentre que uns altres les utilitzaran en espectacles artístics de temàtica còmica.

«Em va trucar una persona Anglaterra i em va dir que volia unes botes de distanciament social. Li vaig ensenyar aquestes botes i li vaig preguntar: són per a una obra de teatre? I em va dir que no, que el seu marit li havia dit que volia anar pel carrer amb elles».

Lup va néixer en una família modesta de la Romania rural i porta fent sabates a mà des de 1949, quan tenia16anys i va entrar a treballar com a aprenent amb un sabater deCluj. «Érem vuit germans i em vaig posar a treballar quan vaig acabar l'escola primària».

Un mestre que es reinventa

Reinventar-se davant les crisis i els canvis socials no és quelcom nou per al nostre protagonista.

Després de la revolució de 1989 que va posar fi a més de quatre dècades de comunisme a Romania, Lup va passar del sector públic que fins llavors havia dominat per complet l'economia romanesa al sector privat i va començar a fer sabates per a una empresa fundada per un dels seus caps.

L'any 2001 va ser la transformació del model de producció a la seva empresa el que el va empènyer a establir-se pel seu compte.

El cap de Lup havia renunciat al procés complet de confecció de sabates a mà en arribar a un acord amb una empresa italiana a la qual enviava el producte sense finalitzar perquè ells el rematessin a la seva fàbrica.

«A mi m'agradava fer el treball com jo sabia, de manera manual, així que vaig decidir obrir el meu propi taller», explica el sabater.

I d'aquesta manera va fundar AXAMagnolia, la mateixa empresa que ara ofereix a persones de tot el món la possibilitat de mantenir, a través del seu calçat, l'amenaça de lacovid-19 a ratlla.

Un exemple de flexibilitat i reflexos

AXAMagnoliava començar la seva marxa amb sabates de pell per a nens. Però aquesta aposta inicial no va funcionar i Lup va saber reorientar-se per a començar a fer sabates d'adultal cap de pocd'obrir el seu negoci.

Igual que ha fet ara, aquest popular sabater deClujva demostrar tenir reflexos durant la crisi de 2008, quan va perdre bona part de les seves vendes i va canviar de clients per sortir-se'n amb un dels pocs agents econòmics que no havien perdut el poder de compra: l'Estat.

«Hi havia una dona aClujque feia calçat tradicional per a danses populars i acabava de jubilar-se», recorda Lup, al qual la dona va trucar per telèfon per a preguntar-li si podia fer ell un encàrrec per a un artista.

Va ser així com Lup va començar a fer sabates per a grups de ball tradicionals finançats per ajuntaments i institucions públiques regionals.

D'aquí va passar poc després als teatres i l'òpera, primer aCluji després a tota Romania i a l'estranger fins que la pandèmia ha tornat a posar a prova la seva creativitat: les seves «sabates de distanciament social» l'han fet famós arreu del món.

«En totes les crisis financeres he aconseguit continuar fent sabates; faig sabates des dels16anys, és el que millor sé fer», diu satisfet aquest emprenedor.

tracking