Diari Més

Europa

Europa vigilarà des de l'espai l'impacte del coronavirus

Vigilarà sectors com l'agricultura, el trànsit terrestre i aeri o la contaminació

S'enlairarà diumenge a les 15.17 hora peninsular.

Aquest diumenge s'enlairarà el primer satèl·lit espia espanyolNasa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els satèl·lits de l'Agència Espacial Europea (ESA) rastrejaran des de l'espai l'impacte econòmic que està deixant al món la crisi del coronavirus, mitjançant un programa presentat aquest divendres per vigilar sectors com l'agricultura, el trànsit terrestre i aeri o la contaminació.

El programa d'acció ràpida i observació terrestre del coronavirus (RACE, per les seves sigles en anglès) és fruit d'una cooperació entre l'ESA, amb seu a París, i la Comissió Europea, i pretén aportar «nova llum en els canvis socials i econòmics» derivats de la crisi pandèmica.

A través de la pàgina web http://race.esa.int qualsevol usuari pot accedir a exemples concrets en els quals les imatges dels satèl·lits del programa europeu Copernicus d'observació de la Terra són utilitzats per analitzar informació que permet veure la recuperació econòmica o la contaminació en diferents regions.

L'exemple més sonat en els últims mesos és el dels informes de mesurament de contaminació de l'aire, dades obtingudes gràcies als satèl·lits europeus.

«Hem vist que durant el confinament la concentració de diòxid de nitrogen, un dels gasos que contribueixen a la contaminació de l'aire, ha caigut entorn del 50% en ciutats com Barcelona, Madrid, Milà o París», ha indicat el director del programa d'observació de l'ESA, Josef Aschbacher, durant la presentació.

Gràcies als satèl·lits també van veure que, quan es va iniciar la desescalada del confinament, els nivells de contaminació de l'aire van tornar als registrats abans de la crisi.

Accessible a tothom

«Volem assegurar-nos que la inversió a l'espai porta beneficis a cadascun de nosaltres», ha explicat el subdirector general de la Comissió Europea per a la Indústria de Defensa i Espai, Pierre Delsaux, que ha indicat que el projecte està en la seva primera fase i les dades i les seves aplicacions s'aniran actualitzant amb un treball «exhaustiu».

Durant la crisi, les imatges de Copernicus es van utilitzar per a monitoritzar embussos de trànsit i urgir a les autoritats a facilitar els trasllats.

També per a analitzar la superfície d'una zona de producció d'espàrrecs a Alemanya, la qual cosa va permetre veure ràpidament que la producció va caure a l'abril entre un 22% i un 30% respecte l'any anterior, una pèrdua econòmica de deu milions d'euros en una activitat essencial per a la ciutat de Brandenburg.

«Volem que sigui pràctic, que els gestors polítics puguin utilitzar-ho per decidir què fer i on actuar», ha dit Delsaux.

Escala global

«Una de les lliçons d'aquesta crisi és que Europa necessita ser resilient i l'espai és essencial per això. Necessitem garantir la nostra autonomia en aquest sector», va agregar.

Delsaux ha destacat que aquest programa ajuda a comprendre que l'espai és «una eina fonamental per a l'economia» i acabar amb la percepció que l'espai és molt costós i el seu ús incomprensible per al gran públic.

Els primers assajos d'aquest programa, que pretén aplicar-se a escala mundial en una aliança amb l'agència espacial estatunidenca NASA i la japonesa JAXA, que serà detallada el 25 de juny, han pogut analitzar també l'impacte en el trànsit aeri, els problemes a les fronteres per al transport de subministraments essencials i fins i tot l'activitat agrícola.

Més enllà del coronavirus

Aschbacher ha explicat que el sistema, que s'aplicarà més enllà dels efectes la crisi sanitària, permet saber com fer front «a una crisi així» i fer prediccions i simulacions del que podria passar si s'apliquen altres paràmetres en els models observats.

Una vintena de socis acadèmics i industrials han intervingut en el projecte, com la companyia de telecomunicacions Vodafone, el servei One Atles d'Airbus, la Universitat Catòlica de Lovaina, la de Bremen o l'empresa de serveis britànica Serco, entre d'altres.

El futur del programapassa perampliar la cobertura dels satèl·lits, actualitzar les dades disponibles i posar en marxa nous exemples pràctics, motiu pel qual han llançat també un concurs perquèels mateixos ciutadansproposin activitats cada setmana, a més de l'ambiciosa extensió global del projecte.

tracking