Diari Més

Espanya continua lluny de la immunitat de grup amb només un 5,2% d'infectats

Els homes han desenvolupat menys immunitat (5.01%) que les dones (5,40%)

Imatge d'arxiu d'una dona amb mascareta al carrer.

Espanya continua lluny de la immunitat de grup amb només un 5,2% d'infectatsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona ona de l'estudi de seroprevalença confirma que els espanyols segueixen lluny de tenir immunitat de grup, ja que xifra en un 5,2% els qui han tingut contacte amb el coronavirus i reitera que un terç dels infectats percovid-19 no han tingut símptomes.

Són algunes de les conclusions d'aquest estudi, que en la seva segona fase, realitzada entre el 18 de maig i 1 de juny, revela que un 0,8% dels participants que «eren negatius en anticossos en la primera ona s'hanseroconvertiten aquesta segona», és a dir, se'ls ha detectat la presència de l'anticòs IgG, del qual abans mancaven.

I aquesta seroconversió ha estat especialment significativa a les províncies d'Àvila, Valladolid i Palència, amb valors pròxims al 2%, així com a Madrid, Sòria i Segòvia, amb un 1%, segons la directora del Centre Nacional d'Epidemiologia, MarinaPollán.

Pollán, que ha recordat que l'objectiu de l'estudi és mesurar el nivell d'immunitat dels espanyols enfront del virus, que en la seva primera fase va ser d'un 5%, ha avaluat que «la xifra d'anticossos no ha variat, ha augmentat una miqueta, però no és estadísticament significatiu».

En la segona fase d'aquest estudi realitzat pel ministeri de Sanitat i l'InstitutCarlosIII s'han pres mostres de 63.564 persones (60.983 en la primera fase), amb una «adherència» (repetidors) del 95% dels participants en la primera onada.

Segons l'estudi presentat aquest dijous, un 80,5% dels participants que van declarar haver donat positiu en un diagnòstic per PCR fa més de dues setmanes presenten anticossos IgG, mentre que en els casos sospitosos (sense confirmació per una prova) la prevalença d'aquest anticòs augmenta amb el nombre de símptomes, especialment si s'ha perdut l'olfacte (40%). En el cas dels asimptomàtics, a un 2,8% se'ls ha detectat anticossos IgG.

En termes globals, els homes han desenvolupat menys immunitat (5.01%) que les dones (5,40%) i continua sent menor la presència de l'anticòs en bebès, nens i joves, però existeixen moderades diferències entre grups de més edat, segons la directora de l'Institut de SalutCarlosIII, RaquelYotti.

No obstant això,Yottiha destacat la diferència geogràfica, que ja va revelar la primera ronda, amb prevalences iguals o pròximes al 10% a Madrid i a les províncies del seu entorn.

La segona ona destaca un lleu increment de la taxa d'immunitat en les grans ciutats (més de 100.000 habitants) en passar d'un 6,4 al 6,8%.

En els possibles casos amb símptomes decovid-19 en les dues últimes setmanes (els que han tingut tres o més símptomes o pèrdua sobtada d'olfacte) mostra prevalences inferiors a les de la primera ronda i només Santa Cruz de Tenerife, Granada, Madrid, Toledo i Las Palmas estan entorn de l'1%.

Per part seva, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, FernandoSimón, ha comentat que els contagiats asimptomàtics «no transmeten igual», perquè tenen «menys càrrega viral», encara que ha advertit que «el risc continua sent aquí».

També ha explicatSimónque poden donar-se «esdevenimentssupercontagiadors», en els quals hi ha molts contagis i no es deuen a un individu sinó a la mena de contactes en aquesta situació. I posa com a exemple els contagis que va haver-hi en un funeral a Vitòria.

Segons les dades de l'estudi,Simónconsidera que l'inici de l'epidèmia va poder deure's a una entrada «fins i tot major a la qual els casos detectats pel sistema ens podia donar a entendre».

Encara que «hi ha més contagis i més pol·lució a les grans ciutats», els experts no han pogut establir la relació entra la pol·lució ila transmissiódel coronavirus, en recordar que en les grans urbs es donen altres factors que han incrementat el contagi.

Pollánha animat a la població a continuar participant en aquest estudi deseroprevalença, que, després d'una setmana de descans, tornarà a prendre mostres a partir del 8 de juny.

tracking