Diari Més

Estat d'alarma

El Consell de Ministres dona llum verda a la sisena i «última» pròrroga de l'estat d'alarma

El Congrés va aprovar dimecres la mesura amb el suport de Cs i el PNB i l’abstenció d’ERC i EH Bildu

La reunió del Consell de Ministres extraordinari encapçalada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez

El Consell de Ministres dona llum verda a la sisena i «última» pròrroga de l'estat d'alarmaMoncloa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres ha donat llum verda aquest divendres en una sessió extraordinària a la sisena i «última» pròrroga de l’estat d’alarma fins al 21 de juny. Ho fa després que aquest dimecres el Congrés aproves la mesura amb el suport de Cs i el PNB i l’abstenció d’ERC i EH Bildu. L’ampliació de l’estat d’alarma va comptar amb 177 vots a favor, 155 en contra i 18 abstencions. El decret contempla una ampliació de la mesura on les CCAA tindran un paper destacat perquè passaran a gestionar la desescalada en fase 3, a excepció de la mobilitat més enllà de les unitats territorials definides, que continuaran en mans de Sanitat. La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha afirmat que ha estat l’instrument que ha permès combatre la pandèmia.
«L’únic objectiu ha estat ajudar a frenar la transmissió del virus i salvar vides dels nostres compatriotes, per més que hi hagi altres partits que busquin altres coses on escudar-se», ha dit. Montero ha insistit que es el pas previ a recuperar la «nova normalitat».

La mesura va comptar amb el suport al Congrés del PSOE, Unides Podem, Cs, PNB, Més País, Compromís i altres formacions com el PRC. ERC, que va tancar un acord amb l’executiu pel retorn de competències, i EH Bildu es van abstenir mentre el PP, Vox, UPN, Foro i els grups independentistes de JxCat i la CUP hi van votar en contra.

El procediment

La Constitució preveu la declaració de l’estat d’alarma, que es desenvolupa en una llei orgànica i estableix que es pot decretar en casos com el de crisi sanitària. La llei fixa que el podrà acordar el govern espanyol a través d’un decret per un termini de quinze dies, informant-ne el Congrés. Per prorrogar-lo, però, cal demanar l’autorització de la cambra baixa abans de que expiri el termini i la mesura s'ha aprovar per majoria simple.

Un cop té llum verda del Congrés, la pròrroga ha de tornar a mans del govern espanyol, que li ha de donar l'últim tràmit a través del Consell de Ministres.

tracking