Diari Més

Plagues

Cinc milions de persones amenaçades a l'Àfrica per la plaga de llagostes

«Un eixam de llagostes d'un quilòmetre quadrat és capaç de menjar el mateix que 35.000 persones en un dia», diuen els experts

La nova eclosió podria generar eixams fins a 8.000 vegades més grans.

Cinc milions de persones amenaçades a l'Àfrica per la plaga de llagostesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gairebé cinc milions de persones estan en risc de passar fam a mesura que una quarta plaga de llagostes del desert devasta cultius a l'Àfrica de l'Est, ha advertit avui el Comitè Internacional de Rescat (IRC).

La nova invasió d'aquests insectes complica una situació alimentària ja agreujada per la pandèmia de la COVID-19, que obstaculitza l'aplicació de mesures per a atallar el problema, ha assenyalat l'IRCen un comunicat.La plaga, que va arribar a l'Àfrica de l'Est fa un any, ha arrasat centenars de milers d'hectàrees de cultius en almenys vuit països.La nova eclosió podria generar eixams fins a 8.000 vegades més grans que la que es va produir a principis d'enguany.

«La llagosta del desert és la plaga migratòria més perillosa del món. Un eixam de llagostes d'un quilòmetre quadrat és capaç de consumir la mateixa quantitat d'aliments en un dia que aproximadament 35.000 persones», ha explicat el director de Recuperació Econòmica de l'organització humanitària, BarriShorey.

«El pitjor brot en setanta anys es combina amb un any de sequera i inundacions. I ara una pandèmia de COVID-19 impedeix que les persones treballin i conreïn, la qual cosa planteja un risc sense precedents per a la seguretat alimentària», ha afegit.

Somàlia està sent el país més atacat per les llagostes després de sofrir una sequera el 2019 i patir, des de llavors, inundacions massives, dificultats que se sumen a la crisi del coronavirus i al conflicte que sacseja a aquesta nació de la Banya d'Àfrica.En cas que no es rebi ajuda ràpida,l'IRCcalcula que 3,5 milions de persones s'enfrontaran a una crisi alimentària a Somàlia.

«Sense un augment immediat de les mesures de prevenció (contra la plaga), podríem estar a la vora d'una fam com mai abans havíem vist», ha advertitShorey.

El març passat, el Programa Mundial d'Aliments (PMA) de l'ONU ja va alertar que la plaga de llagostesregistradaa l'est d'Àfrica des de l'any passat continuava creixent i era la pitjor que sofria Kenya en setanta anys, mentre per a Etiòpia i Somàlia va ser fa un quart de segle.La plaga es va estendre després a altres països de la regió com Eritrea, Sudan del Sud, Tanzània o Uganda.

tracking