Diari Més

Salut

La infermeria veu «insuficient i alarmant» l'anunci de Salut de contractar «només» 21 nous efectius

Demana augmentar «significativament» el personal d'aquest col·lectiu a l'atenció primària

Professionals sanitaris atenen malalts de coronavirus a l'Hospital Clínic.

El 8,6% dels catalans han tingut símptomes del coronavirus i un 19% en té dubtesHospital Clínic

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vocalia d'Infermeria Familiar i Comunitària del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) considera «insuficient i alarmant» el Pla de suport a l'atenció primària que ha anunciat aquesta setmana al Parlament de Catalunya la consellera de Salut, Alba Vergés. Aquest pla, dotat amb 4,5 milions d’euros, preveu augmentar el nombre de professionals, sobretot a les zones de la costa i als equips que atenen més persones que viuen en residències geriàtriques. En concret, segons el COIB, preveu contractar 436 nous professionals, dels quals 198 són metges de família i «només» 21 són personal d'infermeria.
La vocal d'Infermeria Familiar i Comunitària del COIB, Lorena Villa, ha demanat «revisar profundament» el model d'atenció primària i dotar-lo dels recursos humans i materials «adients».

El COIB considera que l'atenció primària és un servei «essencial» per abordar totes les fases de la pandèmia de la covid-19, i per això lamenta que l'Administració no hagi «tingut prou en compte» aquest estadi de la sanitat pública en la gestió d'aquesta situació.

A més, segons el col·legi la pandèmia ha posat de manifest mancances de l'atenció primària que fa «molts anys» que pateix, com ara «finançament insuficient», condicions laborals «precàries», «baix reconeixement», «falta de visibilitat» i manca de recursos estructurals i materials.

També indica que aquesta falta «crònica» de recursos ha comportat un nivell «molt elevat» d'esgotament físic i mental entre el col·lectiu d'infermeria que treballa a l'atenció primària, a causa de les condicions «d'estrès i de sobrecàrrega» a que s'ha vist exposat.

Per tot plegat, el COIB considera «imprescindible» dotar l'atenció primària del pressupost que, segons diu, recomana l’Organització Mundial de la Salut per a aquest estadi de la sanitat, almenys un 25 % del total que es dedica a salut, quan a Catalunya «amb prou feines suposa el 14%».

tracking