Diari Més

Judicial

La Guàrdia Civil insinua que Simón amaga alguna cosa sobre el 8M: «Podrien faltar documents»

Els investigadors posen l'atenció sobre els constants retards de Simón per a lliurar la informació sol·licitada

El responsable de Sanitat, Fernando Simón.

Simón defensa el desconfinament per províncies i diu que no hi haurà un únic indicador per canviar de faseMoncloa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil ha posat el focus alCentrodeCoordinaciónde AlertasyEmergenciasSanitarias(CCAES) en insinuar en un nou informe a la jutgessa del8Mque aquesta institució no ha aportat tota la informació que disposa, de manera que «podrien faltar documents» claus per a la investigació.

Aquesta és una de les conclusions d'un segon informe de la Guàrdia Civil, al qual ha tingut accés Efe, lliurat a la titular del Jutjat d'Instrucció número 51 de Madrid,CarmenRodríguez-Medel, per a ampliar el primer informe i esmenar alguns errors.

En un dels apartats de l'informe, que consta de 200 pàgines, els investigadors sospiten que elCCAESno ha aportat tota la informació que disposa sobre la pandèmia amb anterioritat al8M, com així ho va requerir la Policia Judicial en un ofici dirigit al seu director FernandoSimónel 16 d'abril.

Diu que «malgrat sol·licitar en l'ofici que participin totes les recomanacions, instruccions o directrius sanitàries que en el marc de la crisi sanitària generadaper la COVID-19fossin efectuades, de la documentació aportada es dedueix que podrien faltar documents en relació amb aquesta informació».

Els agents arriben a aquesta conclusió en observar que al canal de comunicació amb el Centre existeixen «adreces de correu addicionals» associades alCCAESi «diferents de lesdues facilitades», entre elles la del mateix directorFernandoSimón, «de la qual no ofereixen cap informació».

Afegeixen que «no s'observa cap informació per part del Centre que aquests siguin tots els correus efectuats en el marc de la crisi sanitària (...) ni tampoc el nombre total de comptes de correus existents» des de les quals es poguessin efectuar comunicacions, «fet queeliminariatot dubte de la totalitat de la informació aportada».

El que fa el Centre és limitar-se a assenyalar que «s'inclou tota la informació localitzada fins avui» i que «qualsevol altra documentació que s'identifiqui d'interès d'ara endavant, es posarà en coneixement de la unitat».

Per a la Guàrdia Civil «això convida una sensació d'incertesa» i d'«imprecisió», ja quedeixa oberta la possibilitat d'identificar posteriorment documentació addicional d'interès.

Al marge d'aquestes insinuacions, els investigadors posen l'atenció sobre els constants retards deSimónper a lliurar la informació sol·licitada, des que se li remet l'ofici el 16 d'abril directament al Ministeri de Sanitat.

Segons recull l'informe, el 5 de maig un funcionari de Sanitat pròxim aSimónassegurava tenir tota la informació llesta per a ser lliurada als agents l'11 o 12 de maig, però en arribar aquesta data es posposa, malgrat assegurar des del Ministeri «tenir tota la documentació preparada a falta de la supervisió» deSimón.

Després va existir un nou compromís del Centre per avisar als agents el dia 20 per a lliurar-los la documentació, extrem que novament no es va produir. I arribat el dia 21, quan compareixen els agents davant la jutgessa, i des del Centre «segueixen sense remetre la documentació sol·licitada ni posar-se en contacte per cap mitjà».

Davant aquesta situació, la jutgessa va instar als agents a personar-se in situ en les instal·lacions delCCAESperquè se'ls lliurés tots els documents. Una vegada allí,Simónaixí ho va fer.

tracking