Diari Més

Oci Nocturn

L'oci nocturn demana diàleg a la Generalitat i a Sanitat per abordar la reobertura durant la fase 3

Demanen que part de les ajudes al turisme vagin al seu sector per evitar el tancament de molts locals

El local que acull la Bloomsbury no podrà tornar a obrir com a discoteca el dia que tanqui.

No podran obrir nous bars musicals ni discoteques al centre històricOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La patronal catalana d'oci nocturn Fecasarm ha demanat al Departament d'Interior crear una taula de treball per abordar la reobertura del sector amb la participació dels empresaris, el Departament de Salut, representants d'ajuntaments, policia, empreses de seguretat privada i associacions i empreses de control d'accessos. La proposta de Spain Night Life, patronal estatal de la qual forma part Fecasarm, és una reobertura gradual, asimètrica i pactada, per tal que tothom se senti còmode amb el calendari i les condicions, ja que qualsevol «ensopegada» posaria en risc tota la temporada. Així, s'aniria del 50 al 100% de l'aforament, de setmana en setmana, i sempre segons les condicions de cada regió sanitària.
La proposta de reobertura gradual passaria per obrir, en aquelles comunitats que hagin arribat a la fase 3 el 15 de juny amb un aforament del 50%. En aquestes zones, si no hi ha hagut cap incidència, proposen permetre el 75% de l'aforament a partir del 21 de juny, i del 100% durant la primera setmana de juliol. «Evidentment, les zones que vagin més endarrerides en la desescalada anirien reobrint gradualment amb els percentatges anteriors amb una setmana com a mínim sense poder incrementar l'aforament», concreten. Aquestes mesures s'aplicarien amb les mesures sanitàries i de seguretat que imposi cada comunitat, a més de les que imposi l'estat.

En paraules de Joaquim Boadas, secretari general d'Spain Night Life, «és molt urgent que es tracti el tema de la desescalada de les discoteques, en la qual és molt important que els ajuntaments tinguin un paper rellevant, ja que són l'administració més propera a les activitats, la que les autoritza i la que té un major control sobre les mateixes i, per tant, tindrà molta informació de les mateixes, cosa que serà clau per avaluar la conveniència d'obrir les activitats d'un determinat àmbit o no i amb quin aforament permès i en base a quins criteris objectius». «Aquesta microdesescalada especial per a discoteques hauria de ser gradual, asimètrica per municipis i regions i consensuada entre totes les parts, perquè tothom se senti segur, ja que el sector no es pot permetre cap rebrot», ha dit.

Spain Night Life lamenta la greu situació que està travessant el sector, amb molts deutes acumulats i 0 ingressos des de fa gairebé tres mesos. Especialment delicada és la situació relativa als lloguers. Tenint en compte que el 90% del sector explota els seus negocis en règim de lloguer i que la gran majoria d'arrendadors són petits tenidors, ambdues parts es troben obligades a arribar a un acord pel que fa a una possible rebaixa o ajornament de la renda. En cas de grans tenidors l'ajornament és obligatori fins a 4 anys.

En paraules de Manuel Espinar, directiu de Spain Night Life, «lamentablement, tenint en compte que molts propietaris s'han negat a rebaixar la renda i molts fins i tot a ajornar-la, hi ha el temor que es pugui produir una allau de demandes per desnonament, ja que, a partir d'aquest dijous, s'ha reactivat l'activitat judicial ordinària. Això no hauria de ser així, i els serveis jurídics han elaborat moltes cartes de titulars d'activitats notificant a l'arrendador la impossibilitat de pagar per no disposar d'ingressos, però molts d'ells, lamentablement, no han tingut resposta positiva, tot i que sí és cert que en casos puntuals s'ha acceptat una rebaixa i fins i tot s'han condonat uns mesos».

Tot i que s'apliqui el principi jurisprudencial 'rebus sic stantibus' mitjançant el qual les dues parts contractants en un escenari imprevist assumeixen per parts iguals el cost de la situació d'emergència imprevista, rebaixant-se el lloguer al 50%, el titular de l'activitat potser tampoc pot fer front al pagament del lloguer, de manera que, si no hi ha un ajornament molt generós, l'activitat acabarà tancant. En cas de desacord, aquest aspecte ha de ser dilucidat al jutjat.

Empresaris del sector acumulen deutes per lloguer de fins a 150.000 euros més IVA. Com que la protecció per desnonament només s'ha aplicat als habitatges, el sector demana suspendre el pagament del lloguer, hipoteca, préstecs personals, impostos i cotitzacions de la Seguretat Social durant sis mesos i rebre ajudes a fons perdut. Així, consideren que part de les ajudes al turisme haurien d'anar a l'oci nocturn. També demanen allargar els ERTO fins a finals d'any.

Per la seva banda, la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (Fecalon) i els gremis de discoteques de Barcelona i Tarragona han criticat aquest dijous que el Ministeri de Sanitat no permeti obrir els locals nocturns en la fase 3 de desescalada. Segons les entitats, aquesta decisió provocarà un augment dels botellonsi les ravesclandestines, a més de festes privades on no es respecten les distàncies de seguretat.

Només durant el passat cap de setmana, segons dades a les quals ha tingut accés la patronal Espanya de Nit, s'han detectat més de 3.500 festes en cases privades i 340 botellonsa tot Espanya. Davant d'aquesta situació, els empresaris reclamen l'activació d'una taula de treball, amb caràcter urgent, entre el Ministeri de Sanitat i el sector que permeti aclarir el calendari de la desescalada i l'aplicació dels protocols que permetin afrontar amb garanties la tornada a la nova normalitat en els establiments d'oci nocturn.

Així mateix, reclamen poder obrir durant la fase 3 per realitzar els assajos i proves pilots de les mesures de prevenció i els protocols d'actuació en els seus establiments.

Per a les patronals, el canvi de criteri de Sanitat, que inicialment havia previst deixar obrir en la fase 3, «ignora completament que el sector recreatiu ha estat un dels primers a definir una guia oficial de mesures per salvaguardar la seguretat de clients i treballadors, amb una sèrie de protocols la implementació dels quals contemplen la presentació de declaracions responsables i/o auditories que avaluaran de forma externa i independent els procediments d'implantació».

«Resulta difícil d'entendre com s'incrementen de forma específica i excepcional les restriccions sobre una única activitat econòmica en particular, com és l'oci nocturn», lamenten. Més encara, «en un context en què es flexibilitzen les reunions d'amics i familiars amb un nombre major d'assistents, s'anuncia l'activació dels vols internacionals a partir de l'1 de juliol, s'obre l'accés a les platges i piscines sense mecanismes de control i a cinc dies de l'obertura de les fronteres interprovincials».

A causa del malestar i preocupació, representants del sector es concentraran a les delegacions del govern espanyol de les principals províncies per lliurar les guies de mesures de seguretat com un acte simbòlic i per reclamar la necessitat d'incorporar l'oci nocturn a la tercera fase de la escalada.

A Catalunya es realitzaran les concentracions aquest divendres a les 11 del matí a Barcelona i Tarragona. Les concentracions culminaran dilluns davant del Ministeri de Sanitat per forçar la negociació i la interacció amb Espanya de Nit i el sector de l'oci per a desbloquejar la situació actual i la incertesa davant la desaparició de l'oci nocturn durant la desescalada.

tracking