Diari Més

Societat

Facua demana canviar la llei que bloqueja les portabilitats de mòbil si hi ha deutes

L'associació de consumidors ho considera una «retallada de drets inacceptable»

Imatge d'arxiu d'una dona parlant per telèfon

Una dona evita el suïcidi de la seva amiga mentre parlen per telèfonEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'associació de consumidors Facua han exigit al govern espanyol que permeti a aquells usuaris amb deutes amb una operadora com a conseqüència del coronavirus i decideixin fer una portabilitat puguin conservar el número de telèfon. Facua recorda que el reial decret llei 19/2020 de 26 de maig reconeix el dret a ajornar i repartir en terminis el pagament de l'import de les factures emeses durant l'estat d'alarma però critica que al mateix temps que «suspèn» el dret dels clients a mantenir el mateix número si van a una altra companyia i encara tenen un deute. L'entitat considera «inacceptable aquesta retallada de drets dels usuaris» i critica l'executiu espanyol per «estar donant poder a les empreses telefòniques per segrestar a la numeració».
En aquest sentit, l'associació recorda que «existeixen nombrosos casos de deutes que són reclamats de forma irregular per les companyies».

Per tot això, Facua ha adreçat una carta a la vicepresidenta i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño; al ministre de Consum, Alberto Garzón, i al vicepresident segon del govern espanyol i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, demanant que es modifiqui la normativa. A més, l'associació de consumidors assenyala a «transcendència» que té mantenir el número de telèfon en un context d'emergència sanitària i mantenir el contacte durant el confinament.

D'altra banda, avisa que la suspensió del dret a mantenir el número de telèfon afecta «especialment els més vulnerables i els qui han tingut més dificultats per atendre al pagament de les factures» i diu que l'impagament pot ser causat, precisament, per factors com els ERTO, els acomiadaments o una necessitat de fer més trucades arran de la situació sanitària o laboral, entre d'altres. Per últim, també adverteix que no garantir el manteniment de la numeració telefònica va en contra del que estableix la normativa espanyola i europea.

tracking