Diari Més

Economia

Qui pot demanar l'Ingrés Mínim Vital? El BOE en publica tots els detalls

Tenir entre 23 i 65 anys i un any de residència legal a Espanya son alguns dels requisits

Una persona sense recursos al carrer.

Qui pot demanar l'Ingrés Mínim Vital? El BOE en publica tots els detallsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

@media screen and (max-width: 767px) {.tg {width: auto !important;}.tg col {width: auto !important;}.tg-wrap {overflow-x: auto;-webkit-overflow-scrolling: touch;margin: auto 0px;}}

ElBoletínOficial del Estado(BOE) ha publicat el Reial decret llei que regula les condicions per a accedir a l'Ingrés Mínim Vital (IMV) queposa en marxa aquest dilluns el Govern per a alleujar la situació de precarietat de les llars més vulnerables.

L'Executiu ha publicat tota la informació detallada sobre aquesta prestació, però ha decidit donar un temps, fins al dia 15 de juny, perquè els potencials beneficiaris puguin recaptar tota la informació necessària. S'estima que el subsidi beneficiarà aunes 850.000 llarsi mig milió de persones. Però, quins són els requisits per a demanar aquesta ajuda?

Unitat familiar i persones soles entre 23 i 65 anys

El BOE concreta que com a regla general podran ser beneficiàries de la prestació «les persones integrants d'una unitat de convivència» i «les persones d'almenys23anys i menors de65anys que viuen soles, o que, comparteixen domicili amb una unitat de convivència no s'integren en aquesta».

Un any de residència legal a Espanya

Aquests ciutadans hauran de «tenir residència legal i efectiva a Espanya i haver-la tingut de forma continuada i ininterrompuda durant almenys l'any immediatament anterior a la data de presentació de la sol·licitud». No obstant això, no s'exigirà aquest requisit als menors, lespersones víctimesde tràfic d'éssers humans i d'explotació sexual i lesdones víctimesde violència de gènere.

Estar en situació de vulnerabilitat

Els sol·licitants del subsidi hauran de trobar-se en situació de vulnerabilitat econòmica per mancar de rendes, ingressos o patrimoni suficients. Per a la determinació de la situació de vulnerabilitat econòmica es prendrà en consideració la capacitat econòmica de la persona sol·licitant beneficiària individual o,en el seu cas, de la unitat de convivència en el seu conjunt, computant-se els recursos de tots els seus membres.

S'apreciarà que concorre aquest requisit quan el conjuntd'ingressos dela persona beneficiària individual o de la unitat de convivència corresponents a l'exercici fiscal anterior sigui inferior, almenys a 10 euros, a la quantia mensual de la renda garantida amb aquesta prestació que correspongui en funció de la modalitat i del nombre de membres de la unitat de convivència. Per a l'exercici 2020, per exemple, la quantia anual de renda garantida en el cas d'una persona beneficiària individual ascendeix a 5.538 euros (461 mensuals).

Hauran d'haver demanat altres prestacions

Les persones que optin a aquesta ajuda hauran d'haver sol·licitat les pensions i prestacions vigents a les quals poguessin tenir dret, en els termes que es fixin reglamentàriament. Queden exceptuats els salaris socials, rendes mínimes d'inserció o ajudes anàlogues d'assistència social concedides per les comunitats autònomes.

Demandants d'ocupació

Si els ciutadans sol·licitants no estan treballant i són majors d'edat o menors emancipats, hauran d'estar inscrits com a demandants d'ocupació, excepte en els supòsits que es determinin en el reglament.

La norma estableix que les beques a l'estudi, ajudes a l'habitatge o d'emergència o les rendes d'inclusió de les comunitats (com l'existent ja a Catalunya) no computaran a l'hora de determinar els ingressos de la llar, dels quals també es descomptaran les retencions per IRPF i les cotitzacions socials.

A més de requisits d'ingressos, hi ha límits de patrimoni. En aquest cas, es tenen en compte tots els béns de la llar, excepte l'habitatge habitual. Això és, altres immobles, comptes i dipòsits bancaris, participacions en plans o fons de pensions o accions. El topall per a un adult només és de 16.614 euros (el triple de la seva renda anual garantida), quantia que es va incrementant fins a un màxim de 43.200 euros en les unitats de convivència més nombroses.

tracking