Diari Més

Justícia

Demanen eliminar l'IVA dels advocats per a garantir l'accés a la justícia

Els Advocats de Família ho reclamen per evitar que demandants desisteixin d'accions judicials només pels costos

Una imatge d'arxiu de l'edifici dels Jutjats de Reus.

Jutjats de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Associació Espanyola d'Advocats de Família (AEAFA) ha reclamat la supressió de l'IVA en els honoraris d'advocats i procuradors per a facilitar l'accés dels ciutadans a la justícia sobretot «en un moment de greu crisi econòmica pel coronavirus».

«Obligar el ciutadà a assumir un IVA del 21 per cent per defensar la seva indemnització laboral, anul·lar clàusules bancàries abusives, divorciar-se o reclamar l'impagament de pensions d'aliments és un atac directe al dret fonamental a la tutela judicial efectiva», afirma en un comunicat Sonia Álvarez, membre d'AEAFA i autora de l'informe 'L'IVA dels justiciables'.

L'advocada recorda que sectors com l'oci, la cultura i l'estètica, «que no estan protegits en la Constitució com a drets fonamentals», han vingut reduint l'IVA al 10 per cent mentre que s'ha mantingut en el 21 per cent per a l'exercici del dret de defensa judicial.

Per a l'AEAFA, el tipus del 21 per cent menyscaba la tutela judicial efectiva i en els processos de dret de família també retalla el lliure desenvolupament de la personalitat recollit en l'article 10 de la Constitució, que entre altres aspectes reconeix la voluntat de la persona quan ja no desitja seguir vinculada amb el seu cònjuge.

Afegeix que l'eliminació de l'IVA en les minutes derivades de la defensa judicial també permetria que totes les parts del procés tinguessin igualtat d'oportunitats processals, la qual cosa en l'àmbit jurídic es coneix com a igualtat d'armes, «que en l'actualitat no existeix».

Així, comenta que mentre les empreses poden desgravar-se la base imposable de la minuta com a despesa en tractar-se de subjectes passius de l'IVA, els ciutadans del carrer no poden fer-ho, la qual cosa provoca un desequilibri quan aquests s'enfronten a mercantils en els tribunals.

«A causa dels costos, moltes persones desisteixen d'entaular demanda i aquí és on es produeix la fallida d'igualtat d'armes», recalca Álvarez.

La lletrada d'AEAFA explica que aquest desequilibri també es produeix quan es dicta sentència en un procés.

«Si es condemna en costes a l'empresa, aquesta no només haurà compensat l'IVA del seu propi advocat i s'haurà deduït la base imposable com a despesa sinó que compensarà l'IVA de la minuta del lletrat contrari i es desgravarà el cost», assegura.

En canvi -conclou- si el condemnat en costes és un ciutadà no només haurà assumit de la seva butxaca el 21 per cent de l'IVA del seu advocat sinó que haurà d'abonar també el 21 per cent de l'IVA del lletrat contrari.

tracking