Diari Més

Alimentació

Nutricionistes avisen d'un augment «alarmant» de consum de brioixeria industrial durant el confinament

Preocupa que la gent piqui entre hores

Brioixeria industrial

Nutricionistes avisen d'un augment «alarmant» de consum de brioxeria industrial durant el confinamentCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi realitzat per un grup d'investigadors diplomats i graduats en Nutrició Humana i Dietètica d'Almeria ha revelat que el «consum de brioixeria va patir un augment alarmant» durant el confinament a causa de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

En una nota, aquest grup apunta que s'ha tractat de registrar el patró alimentari durant la quarantena a partir d'una enquesta efectuada a unes 1.500 persones, en la qual un 47,1% dels participants de la província d'Almeria va declarar haver augmentat la seva ingesta d'aliments en general, respecte als seus hàbits previs a l'aïllament.

La recerca ha estat contestada majoritàriament per dones i la majoria dels enquestats van passar la quarantena en zona urbana, el nivell acadèmic que predomina en la població d'aquest estudi és alt (llicenciatura, diplomatura) i una dada rellevant és que el 96,6% de la mostra considera que l'alimentació té una relació directa amb la salut.

Al costat de l'augment de la ingesta de menjar, destaca una altra dada com el de picar entre hores; la meitat va augmentar aquesta conducta relacionada amb l'ansietat i les emocions en passar més temps a casa i d'igual forma un 62,2% dels enquestats li va dedicar més temps a la cuina i a les elaboracions culinàries, destacant com a tècniques de cocció més utilitzades el forn, la planxa i els estofats.

L'augment de consum per grups d'aliments va ser significatiu en productes frescos com a fruites, fruita seca, verdures i hortalisses; però els que van tenir un major increment van ser els productes de brioixeria amb un 46.4%.

El nombre de persones que van participar de manera activa en la compra de queviures va disminuir a la meitat i una dada significativa perquè la majoria de supermercats de la província va suspendre temporalment el servei de repartiment.

A aquestes dades cal afegir que un 70,2% dels almeriencs va demanar menys menjar per emportar i a domicili, encara que això podria estar motivat per una disminució de l'oferta.

L'activitat física també va disminuir per la prohibició de sortir al carrer, de manera que un de cada dos veïns va realitzar menys exercici que abans del confinament; tot i que l'estació primaveral, per la seva temperatura i hores de llum, és la més propícia perquè augmenti el nombre de persones que practica qualsevol modalitat esportiva.

De l'anàlisi d'aquestes dades es dedueix que els hàbits d'alimentació dels almeriencs han empitjorat significativament a causa del confinament, amb un augment de les quantitats ingerides, del desig de picar entre hores, així com del consum de brioixeria i d'snacks salats, tot això unit a la disminució d'exercici físic.

Malgrat tot, també hi ha dades positives, ja que l'enquesta demostra que la majoria ha dedicat més temps a les elaboracions culinàries i que un 30% va manifestar haver augmentat el seu consum de verdures i de fruites durant aquest període.

L'estudi ha estat realitzat per Marta Tejón, María Morales, Fidel Salazar, Antonio Serrano, María Dolores Rubio, Ángela Varela, Ana María García, Isabel María Morales, Paloma Abad, Francisco García i Lucía Muñoz.

tracking