Diari Més

Els rebrots esquitxen Espanya, molts d'ells per saltar-se les normes

Molts d'ells són la conseqüència de l'incompliment de les normes i les recomanacions de seguretat decretades

Dues dones amb mascaretes caminant pel centre de Barcelona

Dues persones que van estar en contacte amb un alemany contagiat pel coronavirus són els dos nous casos a CatalunyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els rebrots de casos de coronavirus han despuntat per diversos llocs d'Espanya des que va començar la desescalada, molts d'ells a conseqüència de l'incompliment de les normes i les recomanacions de seguretat decretades per les autoritats sanitàries.

No obstant això, tots ells estan controlats gràcies al sistema de rastreig i seguiment dels casos, si bé els comportaments detectats per diversos ciutadans en alguns municipis fan témer que els que es detallen no siguin els únics repunts de casos de COVID.

Catalunya

La regió sanitària de Lleida s'ha quedat aquesta setmana en la fase 1 i no passarà a la 2 després que el departament de Salut de la Generalitat decidís que aquesta era la millor opció, mentre es controlen els últims brots de coronavirus.

En aquest cas, els focus s'han detectat en diverses empreses del sector carni i en una festa d'aniversari en la qual es van reunir una vintena de persones, el doble de l'autoritzat. Quatre dels assistents estaven infectats i van contagiar a tots els altres.

Castella-La Manxa

La primera conseqüència del 'macrobotellón' que va reunir dissabte a 400 joves al recinte firal de Tomelloso (Ciudad Real), una de les localitats espanyoles a les quals ha castigat amb major virulència la pandèmia, és que l'ajuntament ha prohibit i sancionarà aquest tipus de celebracions.

Oficialment, a Castella-la Manxa només s'ha donat a conèixer un rebrot a Cuenca, controlat gràcies a l'aïllament de les persones afectades.

La portaveu del Govern regional, Blanca Fernández, va dir que «no hi ha proves empíriques» que relacionin aquest rebrot amb el fet de passar a la fase 2 de la província dilluns passat 25 i, tot i que «tampoc es pot descartar», el va atribuir a l'augment de les proves diagnòstiques.

L'ajuntament deCasasimarro(Cuenca) va advertir divendres que denunciarà a la Guàrdia Civil als veïns que incompleixin l'aïllament, alhora que no descarta tancar el mercat ambulant o les instal·lacions esportives si continua creixent el nombre de casos en aquesta localitat.

Andalusia

La Policia Nacional investiga les circumstàncies en les quals dimarts passat es va celebrar una reunió de 27 persones en un domicili particular de Còrdova, 12 més de les permeses a la fase 2, en la qual tampoc està autoritzada la mobilitat entre províncies.

Un dels assistents, el príncep belgaJoaquín, que s'havia desplaçat des del seu país, va donar positiu tres dies després, la qual cosa ha obligat a posar en quarantena a tots els reunits.

Vint-i-dos dels vint-i-set participants van ser localitzats sense problema, però altres cinc, residents a Sevilla, no va ser possible contactar-hi telefònicament, encara que van ser trobats pel districte sanitari d'aquesta ciutat.

Astúries

Un rebrot detectat la setmana passada a la residència privada ElCarmen, de Gijón, ha contagiat a quatre treballadors, que han estat aïllats, i 15 ancians, que han estat traslladats a diferents centres hospitalaris peralfer-ne seguiment, encara que la majoria són asimptomàtics.

Altres 38 residents han estat reallotjats als hospitals de Jove i Valle del Nalón, així com al Centre Neurològic de Langreo per al seu seguiment i en compliment d'un protocol pel qual els altres 70 usuaris d'aquest geriàtric romanen en habitacions individuals.

També va haver-hi un altre rebrot detectat aquest mateix dilluns a la residència pública de Santa Teresa, d'Oviedo, on s'han confirmat els positius de tres ancians i una treballadora; tots estan «lleus i asimptomàtics» i es troben a la planta d'aïllament de la mateixa residència, mentre que l'empleada està al seu domicili.

Balears

L'episodi va començar amb el diagnòstic d'un home que va acudir a urgències de l'Hospital Universitari de Son Llàtzer, de Palma, amb simptomatologia respiratòria. El pacient regenta un establiment d'alimentació en un barri de l'extraradi que ha estat clausurat de manera preventiva.

Després del diagnòstic, l'equip de rastrejadors va localitzar a 14 convivents, tots de la mateixa família. Els van fer PCR, i 10 d'ells (2 menors d'edat i 8 adults) van donar positiu.

Per a garantir un correcte aïllament i seguiment, tots, inclosos els que han donat negatiu, han estat hospitalitzats, 13 a l'Hospital Universitari de Son Llàtzer i 2 a l'Hospital Sant Joan de Déu de Palma.

Extremadura

Vint-i-tres persones romanen aïllades als seus domicilis a conseqüència de dos episodis de contagi; un d'ells, ocorregut també en un aniversari celebrat a la província de Badajoz al qual van acudir 18 persones, una de les quals era positiva en coronavirus, encara que es desconeix si es va contagiar a la mateixa festa o amb anterioritat.

De moment, els 18 estan aïllats als seus habitatges i no es descarta que pugui haver-n'hi més.

Altres quinze persones estan en aïllament domiciliari per «l'alt moviment social» de dos infectats a la província de Càceres.

Madrid

El dimarts de la setmana passada, la localitat de Leganés, una de les que més ha patit pel coronavirus, va comptabilitzar 59 casos, 54 a la mateixa zona, anomenadaHuertadelosFrailes. No obstant això, la Conselleria de Sanitat va aclarir que no es devia a un rebrot de casos, sinó al retard del bolcat de dades per part dels laboratoris.

Durant el primer cap de setmana de la fase 1, la Policia Municipal de Madrid ha intervingut 270 festes en domicilis i 34 'botellons' en diferents punts de la capital, els participants de la qual ja han estat proposats per a sanció per saltar-se el confinament i per realitzar aquestes celebracions, amb unes multes que ascendeixen a uns 900 euros.

Múrcia

A Totana, la pacient 1 va ser una dona en edat de jubilació de nacionalitat equatoriana, la més nombrosa en aquest municipi murcià d'uns 30.000 habitants. Al costat del seu marit, viatjava diàriament amb autobús per a recollir fruita a llocs situats a cent quilòmetres.

Fins a 45 persones van haver de ser aïllades per haver tingut contacte amb els sis jornalers que van resultar positius en aquest rebrot, que va suposar que Totana fos l'única localitat de la Regió que el dia 25 de maig no avancés a la fase 2.

Ceuta

En comptabilitzar la setmana passada 29 casos actius, 16 d'ells en tan sols dos dies, el Govern de Ceuta va alertar de la possibilitat de retrocedir a la fase 0.

Novament, els contagis es van relacionar amb la celebració de dos aniversaris, que ha portat a aïllar a 271 persones als seus domicilis per haver estat en contacte amb els positius.

Aquesta situació va fer que s'hagi incrementat la vigilància policial als carrers i que el Govern de Ceuta decretés aquest diumenge l'aïllament obligatori de 121 persones després de localitzar dotze contagis en dos grups d'habitatges i el tancament de les platges.

Cantàbria

A Cantàbria, que aspira passar a la fase 3 dilluns que ve, no hi ha hagut rebrots, però va haver-hi un dia, el passat 28 de maig, en què es van confirmar 7 casos nous. La Conselleria de Sanitat no ho considera rebrot perquè no estanconnectats.

tracking