Diari Més

Ecologia

Els gots de plàstic d'un sol ús deixaran de ser gratuïts l'any 2023

El sector de l'hostaleria i restauració haurà d'oferir la possibilitat de consumir aigua no envasada de manera gratuïta

A partir de juliol de 2021 quedarà prohibida la introducció al mercat d'una sèrie de productes de plàstic d'un sol ús.

Els gots de plàstic d'un sol ús deixaran de ser gratuïts l'any 2023Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En la lluita per la protecció del medi ambient, el Govern de l'Estat prohibirà a partir de 2023 la distribució gratuïta de gots de plàstic d'un sol ús i de recipients per aliments, pels quals es cobrarà al consumidor.

Entre els plàstics d'un sol ús que estaran subjectes a aquest cobrament es troben els gots per a begudes, inclosos les seves tapes i taps, i els recipients per aliments, com ara caixes,amb o sensetapa, destinats al consum immediat, in situ o peremportari que normalment es consumeixen al mateix recipient.

El Consell de Ministres donarà previsiblement demà llum verda a l'avantprojecte de llei de residus, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, que inclou a l'ordenament jurídic espanyol les directives comunitàries del Paquet d'Economia Circular i els plàstics d'un sol ús.

El text inclou que per a aquests productes s'ha d'aconseguir una reducció del 50 per cent en la seva comercialització el 2026, respecte a 2022, i del 70 per cent l'any 2030, també respecte a 2022.

En la mateixa línia que la normativa europea, l'avantprojecte també assenyala que a partir de juliol de 2021 quedarà prohibida la introducció al mercat d'una sèrie de productes de plàstic d'un sol ús: bastonets de cotó, excepte si entren en l'àmbit dels productes sanitaris, coberts, plats, palletes i mescladors de begudes.

Així mateix, es prohibirà la introducció dels pals destinats a subjectar globus, amb excepció dels destinats a usos industrials i professionals, i els recipients i gots per a aliments i begudes fets de poliestirè expandit, inclosos les seves tapes i taps.

Altres productes de plàstic fabricat amb substànciesbiodegradablesi l'ús de cosmètics i detergents que continguin microplàstics afegits intencionadament també seran vetats.

En relació ambles ampolles de plàstic es regulen objectius de recollida separada en dos horitzons: el primer l'any 2025 s'ha de recollir separadament el 77 per cent en pes respecte a l'introduït en el mercat, augmentant al 90 per cent el 2029.

Aquesta norma pretén donar un paper protagonista a les mesures de prevenció de residus, amb la inclusió d'objectius concrets i quantificables.

El calendari per a reduir el pes dels residus produïts, que s'afegeix al vigent del 10 per cent el 2020, preveuel 2025, una reducció del 13 per cent i al 2030, d'un 15 per cent, en tots els casos respecte als generats en 2010.

Amb el propòsit de disminuir el consum d'envasos, les administracions públiques hauran d'aportar mesures per a reduir el seu consum d'aigua embotellada a les seves dependències amb fonts d'aigua potable i subministrament d'aigua en envasos reutilitzables, sense perjudici que en els centres sanitaris i educatius es comercialitzin envasos d'un sol ús.

El sector de l'hostaleria i restauració haurà d'oferir sempre als consumidors, clients o usuaris la possibilitat de consumir aigua no envasada de manera gratuïta i complementària a l'oferta del mateix establiment.

Pel que fa a la resta de residus, el text marca objectius per a fomentar la reutilització i el reciclatge i es fixa un calendari d'implantació per a noves recollides separades:bioresidus, el calendari dels quals s'avança al 31 de desembre de 2021 per als municipis de més de 5.000 habitants, i al 31 de desembre de 2023 per a la resta, i tèxtils, olis de cuina usats i residus domèstics perillosos, abans del 31 de desembre de 2024.

Per a allargar la vida útil dels productes i combatre l'anomenada obsolescència programada, dels productes tecnològics, el text recull que caldrà fomentar el disseny, la fabricació i l'ús de productes que siguin eficients en l'ús de recursos, que durin, reparables, reutilitzables i actualitzables.

tracking