Diari Més

Judicial

A judici 17 aerolínies per «pràctica comercial deslleial» per no oferir la devolució dels bitllets

Les companyies han d’oferir la devolució dels diners o un canvi de dates, segons la normativa europea

Imatge d'arxiu de l'Aeroport de Reus.

Aeroport de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Consum demanarà una acció de cessació als jutjats contra almenys 17 aerolínies per «pràctica comercial deslleial». El ministeri engega aquest tràmit, que implica reclamar judicialment que cessi una actuació, després de detectar que diverses companyies ometen informació i no ofereixen als clients la devolució dels bitllets cancel•lats en un termini de set dies, tal i com fixa la normativa comunitària europea i la Llei General de Defensa de Consumidors i Usuaris. Consum també demana que es declarin nuls tots els contractes a través dels quals els usuaris hagin acceptat un val substitutori de la devolució si s’ha adquirit «mitjançant un consentiment viciat».
És a dir, quan la companyia aèria no hagi informat l’usuari sobre aquest dret i li hagi ofert l’abonament com a única opció.

El ministeri al·lega que recorre a aquesta via per «protegir els usuaris» i per garantir que la justícia obligui a cessar aquesta pràctica comercial ara i «en el futur». La interposició d’aquesta acció s’ha debatut aquest dilluns amb les CCAA.

La normativa europea estableix que, davant de la cancel·lació d’un vol, les companyies han d’oferir als viatgers la devolució dels seus diners en un termini de fins a set dies; oferir-lo un canvi per dur-los al seu destí el més aviat possible o en la data més convenient per a l’usuari.

Està permès que emetin vals com a alternativa al retorn dels diners però la Comissió Europea assenyala el caràcter voluntari de la seva acceptació. En cas que no s’accepti, la companyia ha de tornar l’import total del bitllet en un màxim de set dies des de la sol•licitud.

Davant de la situació de la pandèmia provocada pel coronavirus, el ministre de Consum, Alberto Garzón, va remetre una comunicació a les companyies per recordar-los les seves obligacions i demanant-los que abandonessin aquestes pràctiques.

tracking