Diari Més

Estat d'alarma

Sánchez aborda amb les comunitats l'última pròrroga de l'estat d'alarma

Aquest diumenge el president de l'executiu s'ha reunit amb els presidents autonòmics

Pedro Sánchez durant la reunió d'avui

Sánchez aborda amb les comunitats l'última pròrroga de l'estat d'alarmaefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Pedro Sánchez, aborda aquest diumenge amb els presidents autonòmics els avanços en la desescalada del confinament pelcoronavirusi el seu paper davant l'última pròrroga de l'estat d'alarma que l'Executiu sol·licitarà al Congrés per a culminar aquest procés.

Fonts de Moncloa han confirmat que Sánchez celebra aquest matí la seva dotzena reunió amb els presidents de les 17 comunitats autònomes i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla des que va arrencar la crisi per la pandèmia.

Quan conclogui la seva trobada, que se celebra, igual que els anteriors, per videoconferència, el cap de l'Executiu compareixerà en una roda de premsa des del Palau de la Moncloa en la qual s'espera que confirmi el requeriment de la nova pròrroga.

Aquesta reunió té lloc l'endemà que el Govern aconseguís un acord amb ERC per a garantir l'abstenció d'aquest grup davant la sisena pròrroga de l'estat d'alarma a canvi que les autonomies comptin amb major responsabilitat en la desescalada i participin en la gestió del fons de reconstrucció europeu.

El vot afirmatiu del PNB a aquesta nova ampliació i l'abstenció d'ERC aplanen el camí perquè el Govern de coalició aconsegueixi llum verda del Parlament, si bé manté converses amb altres grups, com a Ciutadans, formació que va donar suport a la pròrroga de l'alarma actualment en vigor.

Quant al desenvolupament deldesconfinamiento, i després d'analitzar les peticions de les comunitats, el Govern ha acordat que a partir d'aquest dilluns la Comunitat Valenciana i les províncies de Màlaga, Granada, Toledo, Ciudad Real i Albacete s'uneixin als territoris que estan en fase 2.

No obstant això, la Comunitat de Madrid al complet i la major part de Castella i Lleó, l'àrea metropolitana de Barcelona i Lleida romandran encara en la fase 1, quedant a partir de l'1 de juny com a úniques zones en aquesta situació.

D'aquesta manera, a partir d'aquest dilluns el 70% dels espanyols es trobarà ja en la fase 2 del pla de desescalada, mentre que les illes de la Gomera, El Ferro, La Graciosa i Formentera estrenaran la fase 3, més avançada i que suposa la supressió de franges horàries i obertures de comerços al 50% d'aforament.

tracking