Diari Més

Protestes

Los Angeles declara el toc de queda i convoca a la Guàrdia Nacional

Ahir es van convocar manifestacions pacífiques que es van convertir en violentes

Imatge d'uns manifestants

Los Angeles declara el toc de queda i convoca a la Guàrdia NacionalEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Los Angeles, la segona ciutat més poblada dels Estats Units, va declarar el toc de queda i va convocar a la Guàrdia Nacional pels disturbis que es van estendre durant el dissabte per tota la localitat i que van desembocar en enfrontaments violents.

Des de la nit del divendres, el centre de la ciutat va ser el nucli dels conflictes, amb cotxes policials incendiats, carreteres bloquejades i finestres trencades; que el dissabte es van propagar a altres zones comBeverlyHillsiWestHollywood, on es van donar escenes de saquejos i batalles campals.

Per això, l'alcalde de Los Angeles, EricGarcetti, va declarar un toc de queda per a tota la localitat que s'estendrà fins al matí del diumenge i va demanar, segons mitjans de comunicació locals, que les autoritats de Califòrnia despleguin efectius de la Guàrdia Nacional.

Altres capitals estatunidenques com Atlanta (Geòrgia), Filadèlfia (Pennsylvania) i Portland (Oregon)han imposat mesures similars, però en el cas de Los Angeles la tibant situació recorda als violents disturbis que en 1992 es van saldar amb més de 50 morts i 2.000 ferits, darrere l'altre sonat cas de brutalitat policial contra un ciutadà afroamericà.

L'alcalde va assenyalar que l'ona de protestes i la pandèmia delcoronavirusrepresenten «el moment més fort que ha experimentat com a resident de Los Angeles des dels disturbis de 1992».

Durant el dissabte, diversos manifestants es van convocar en les zones adinerades deBeverlyHillsiWestHollywod en protestes pacífiques que posteriorment van desembocar en confrontacions violentes.

Diversos comerços de les conegudes zones comercials MarradaDriveiFairfax, com AppleStoreiNordstrom, van ser saquejats al mateix temps que es van organitzar barricades en les avingudes i autopistes més importants de la ciutat.

Malgrat les imatges impactants, també va haver-hi manifestacions pacífiques en barris com BoyleHeights, considerat històricament com el cor de l'activisme llatí a Los Angeles.

Segons va poder constatar Efe, centenars de persones van omplirMariachiPlaza en BoyleHeightsen una protesta sense incidents de cap mena i en la qual els manifestants van mostrar pancartes d'orgull negre ichicanoa més de banderes mexicanes.

A uns cinc minuts caminant de la plaça, la comissaria deHollenbeckva preparar un gran desplegament dissuasiu amb trànsit tallat, tanques envoltant l'edifici i una vintena d'agents equipats amb material antidisturbis.

De moment, l'Ajuntament de Los Angeles ha demanat al governador de Califòrnia,GavinNewsom, el desplegament de la Guàrdia Nacional, un cos militar de reserva, per a fer front als disturbis.

En l'àrea de San Francisco, al nord de Califòrnia, no s'ha declarat de moment cap toc de queda davant les manifestacions que es van organitzar enfront de l'Ajuntament i van recórrer el centre de la ciutat, majoritàriament pacífiques.

Els EUA és escenari d'una ona de protestes contra la mort el dilluns passat de GeorgeFloyd, un home de raça negra, que va morir asfixiat a les mans de policies després de ser detingut enMineápolis(Minesota).

tracking