Diari Més

Esports

Els usuaris tenen dret al reemborsament dels abonaments de temporada dels equips de futbol

Els abonats poden reclamar els diners si no era necessari ser socis del club per a adquirir els abonaments.

Un gol de Bonilla de penal i un de Juan Rodríguez després de rematar una falta executada pel lateral, donen els tres punts al Nàstic

L'afició durant el Nàstic-Ejea al Nou EstadiOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Consumidors en Acció adverteix que els usuaris tenen dret al reemborsament proporcional dels abonaments de temporada dels equips de futbol si els van poder comprar sense tenir com a requisit ser socis del club, atès que per les mesures adoptades pelCovid-19no han pogut acudir a gran part de les trobades per als quals van adquirir aquests bons.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte en roda de premsa que la temporada de Lliga de futbol -suspesa des de la declaració de l'estat d'alarma- té «llum verda» per part de l'Executiu per a reprendre's a partir de la setmana del 8 de juny, com a part de la flexibilització de les mesures contra elCovid-19. Segons ha confirmat posteriorment el president de la Lliga Nacional de Futbol Professional, Javier Tebes, en declaracions a mitjans de comunicació, la previsió és que comenci el 12 de juny i que els partits se celebrin a porta tancada.

Davant aquesta situació, en la qual els afeccionats no podran acudir als partits que resten, FACUA indica als usuaris que disposin d'una passada de temporada per a assistir a les trobades que disputin els seus clubs que tenen dret al reemborsament del preu de l'abonament o, si així ho decideixen, a un bo que puguin canviar per a assistir als partits en les pròximes competicions de la Lliga.

L'associació informa que podran sol·licitar aquestes mesures aquells afeccionats que van poder comprar els abonaments de temporada sense ser socis del club en qüestió. En el cas de socis, podran sol·licitar el reemborsament de les passades a aquells clubs que els ofereixin al públic en general, sense distinció o bé quan expressament els seus estatuts o reglaments de funcionament intern ho prevegin com un dret de l'associat, en ser discutible en aquests casos que existeixi una relació de consum entre l'usuari i el club defutbolque va emetre l'abonament de temporada.

Així, FACUA sol·licita als clubs que actuïn de manera responsable i facilitin la devolució dels abonaments a tots els usuaris que ho sol·licitin sense la imposició de cap trava davant la impossibilitat que gaudeixin de les trobades, i adverteix que negar-se al reemborsament podria suposar una clara infracció de la normativa.

Dret al reemborsament

L'article 36 del Reial decret llei 11/2020, de 31 de març aclareix en el seu primer apartat que si a conseqüència de les mesures adoptades durant la vigència de l'estat d'alarma els contractes subscrits pels consumidors i usuaris, ja siguin de compravenda de béns o de prestació de serveis, resultessin d'impossible compliment, el consumidor i usuari «tindrà dret a resoldre el contracte durant un termini de 14 dies des de la impossible execució d'aquest».

Segons indica el citat article, aquesta resolució només podrà ser estimada quan no calgui obtenir de la proposta o propostes de revisió ofertes per cadascuna de les parts, sobre la base de la bona fe, «una solució que restauri la reciprocitat d'interessos del contracte». Les propostes de revisió podran abastar, entre altres, l'oferiment de bons o vals substitutoris al reemborsament. A aquest efecte, s'entendrà que no cal obtenir proposta de revisió que restauri la reciprocitat d'interessos del contracte -com aquests bons o vals- quan «hagi transcorregut un període de 60 dies des de la sol·licitud de resolució contractual per part del consumidor o usuari sense que hi hagi acord entre les parts sobre la proposta de revisió».

Així mateix, el Reial decret llei planteja la possibilitat que en la devolució de l'import abonat es dedueixin «despeses incorregudes degudament desglossades i facilitats al consumidor». Aquesta devolució haurà de dur-se a terme “en la mateixa forma en què es va realitzar el pagament en un termini màxim de 14 dies”. FACUA recomana als consumidors que si es troben que el reemborsament és una quantitat inferior a la que va pagar, exigeixi l'acreditació de les suposades despeses la deducció de les quals es pretén. I si no són despeses que puguin considerar-se reals i justificats, que sol·liciti la devolució de la totalitat de l'import que van abonar en el seu moment.

tracking