Diari Més

Salut

El tabac «lliga i et mata» i empitjora símptomes del COVID-19, recorda Sanitat

El Ministeri recalca els efectes perjudicials del tabac

Els preus del tabac a Espanya es troben entre els més baixos d'Europa.

Sanitat prohibirà fumar als cotxes i augmentarà el preu del tabacPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat, amb motiu de celebrar-se aquest diumenge el Dia Mundial Sense Tabac, ha recordat que l'hàbit de fumar «lliga i et mata» i que ara, a més, pot provocar que si ets una persona fumadora sofreixis una malaltia més greu en tenir elcoronavirus.

Ho ha dit en declaracions a Efe la directora de Salut Pública, Pilar Aparicio, que ha destacat el lema de la campanya del Ministeri de Sanitat: «Que no t'enganyin, el tabac lliga i et mata en totes les seves formes. Deixa de fumar».

Amb la celebració d'aquest dia sense tabac, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recorda els «efectes perjudicials» que té per a la salut, i Aparicio ha subratllat que el tabac és la causa a Espanya de la mort d'al voltant de 60.000 persones a l'any.

Durant el confinament, Sanitat ha realitzat una enquesta juntament amb Múrcia, La Rioja i el Comitè de Prevenció enfront del Tabaquisme per a veure com els ciutadans es plantejaven el tema del tabaquisme, sabent que es vivia una «situació d'estrès, difícil», ha explicat.

Van respondre a l'enquesta 17.000 persones, de les quals el 13,5% van manifestar interès a deixar de fumar en el confinament, aconseguint-lo un 7% del total enquestat.

A més, un 6% aproximadament va assenyalar que havia disminuït el seu hàbit.

El 81% va manifestar conèixer que a conseqüència de l'hàbit del tabac podien empitjorar els símptomes de laCOVID-19, una apreciació sobre la qual van alertar experts de l'OMS a la fi d'abril, quan van avisar que les persones fumadores tenien la possibilitat de tenir una malaltia més greu que aquelles que no fumen.

Aparicio, per tot això, ha subratllat la campanya que actualment està posada en marxa per a deixar de fumar.

Per part seva, el Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), format per 36 societats científiques, consells de col·legis professionals i associacions civils i de pacients, ha donat suport al lema de l'OMS : «Protegir als joves de la manipulació de la indústria i evitar que consumeixin tabac i nicotina».

Si bé el tabaquisme és un dels principals factors de risc darrere de moltes malalties que poden comprometre la qualitat de vida, amb la irrupció de la pandèmia «les persones amb aquest hàbit se situen en una posició de doble vulnerabilitat», emfatitzen.

Així mateix, patir infeccions respiratòries greus o risc cardiovascular s'incrementa a causa del sedentarisme propi del confinament, recorden.

La Plataforma per a la Reducció del Mal per Tabaquisme ha considerat «imprescindible» avançar cap a polítiques sanitàries innovadores adaptades a les necessitats del segle XXI per a mitigar aquest greu problema i estudiar les experiències i estudis que s'estan duent a terme en països com Regne Unit o França.

LaRedENT(integrada perAECC, Creu Roja Espanyola,FAECAP,FEC, SET isemFYCper a lluitar contra les malalties no transmissibles) ha llançat una guia de desescalada del tabac per a tractar de contrarestar el seu consum en la llar durant la pandèmia.

Reconeixen que a causa del confinament, el domicili s'ha convertit en el principal espai de consum de tabac, amb el consegüent augment del fum ambiental i del risc per a la unitat familiar

Sota el lema «Un dia més, una calada menys», aquesta guia s'estructura en diverses fases, cadascuna amb objectius i recomanacions específiques.

La Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM)ha declarat que el tabac és el principal factor de risc evitable responsable d'un 33% dels tumors i d'un 22% de les morts per càncer, segons l'OMS, i que «els fumadors tenen major risc de desenvolupar una forma severa deCOVID-19i de mort».

L'Associació per a la recerca del Càncer de Pulmó en Dones (Icapem)ha aprofitat aquesta data per a llançar una campanya sobre la importància de cuidar la salut pulmonar.

«En un any com l'actual, ha cobrat fins i tot més importància el valor dels nostres pulmons, com l'òrgan que ens cuida, ens protegeix i la importància de tenir-los sans», per la qual cosa el lema de la campanya és «avui respirem més forta que mai» i reivindica la llibertat de poder viure «a ple pulmó».

La Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE)ha proposat mesures «per a una generació jove sense mals fums» ja que el primer contacte amb el tabac es produeix als 14 anys i només sis mesos després els adolescents fumen diàriament.

Per a aconseguir una generació jove lliure de tabac, ha sol·licitat, per exemple, prohibir l'ús d'aromes en els dispositius alliberadors de nicotina o augmentar el preu del tabac.

D'altra banda, oncòlegs espanyols han premiat als millors 'rapers' escolars de tota Espanya per a lluitar contra aquest tòxic responsable directe del càncer de pulmó.

«No deixis que el tabac entre en la teva vida» ha estat la proposta per a un rap d'1 minut amb motius pels quals no 'enganxar-se' a aquest primer cigarret. Alumnes dels centres escolars Santa TeresaVistahermosade Sant Joan a Alacant, Sant Francesc d'Assís de Lorca a Múrcia iCairascode Figueroa a Las Palmas de Gran Canaria han aconseguit els tres primers premis.

La Fundació Espanyola deReumatologíaha llançat així mateix la campanya de conscienciació «Pels teus ossos no fumis», per a donar visibilitat als danys que produeix fumar en el sistema immunitari imusculoesquelético.

tracking