Diari Més

Simón adverteix que una festa «innocent» podria originar una nova epidèmia

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries remarca que «passar de fase no implica estar lliures de perill»

Dilluns 4 de maig començarà la desescalada però els experts recorden que el virus no ha marxat pas

Europa es prepara per a «la nova realitat» després del coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, FernandoSimón, ha advertit que existeix la possibilitat que un brot per una petita festa «innocent» pugui originar una nova epidèmia que «ens afecti a tots» i ha insistit que passar de fase no implica risc de contagi zero.

Així ho va dirSimónaquest dimecres en roda de premsa en la qual va recordar que algunes reunions socials amb més gent de la que haurien de tenir han pogut ser l'origen dels brots locals que s'han registrat en alguns punts del país, com és el cas de Lleida.

«Això no s'ha acabat», «passar de fase no implica estar lliures de perill» i «si no estem tots en la tercera fase, és perquè cal anar a poc a poc», són les explicacions que l'expert va donar per a alertar que vist l'efecte de la primera epidèmia, «no ens alegraria res que es produís una segona».

«Tots tenim ganes» de reunions, va reconèixerSimón, però va alertar que «gràcies al fet que les condicions per a passar de fase inclouen major capacitat de detecció, estem observant que continuem estant en risc».

L'epidemiòleg va ressaltar que les premisses actuals determinen que cada fase dura14dies, la qual cosa no vol dir que «no es puguin flexibilitzar els temps», encara que sempre que es justifiquin molt bé els motius.

Després de recalcar que «fumar no és bo»,Simónva manifestar que «no es pot dir» que fer-ho a les terrasses dels bars i restaurants hagi de suposar major risc de contagi «ni per al que fuma ni per als de voltant».

Va tornar a qualificar de «pregunta complicada» la possibilitat de realitzar test als turistes que vinguin a Espanya, ja que la seva realització a l'arribada no poden servir com a «escut, perquè un negatiu avui no indica que demà pugui ser positiu». «Si ara mateix em demanen una opinió, no estaria molt a favor d'això», va comentar abans d'anunciar que el control de riscos que puguin venir de l'exterior, tant de la Unió Europea com d'altres països, serà un dels assumptes que debatran demà els responsables europeus.

S'ha mostrat més partidari d'usar per a aquest control «les famoses PCR», encara que va recordar que aquestes proves triguen un temps i «caldria fer alguna cosa amb els centenars de milers de persones que poden entrar a Espanyaprocedentsde països de risc mentre s'esperen els resultats». Per això, va dir, es tracta d'una «opció complicada de defensar i d'executar» i va reiterar que hi ha altres opcions que «redueixen riscos en l'àmbit general» basades en la probabilitat de transmissió en els punts d'origen. «Si al país d'origen d'un vol hi ha una probabilitat de transmissió molt més alta» que al nostre país, «entenem que controlar l'arribada de persones des d'aquests punts pot ser una mesura més senzilla», va emfatitzar FernandoSimón.

tracking