Diari Més

Investigació

Intel·ligència Artificial per mesurar l'eficàcia de les mesures per evitar contagis durant el desconfinament

La investigació l'està duent a terme un professor de la Universitat de Valladolid

L'avinguda Gaudí de Barcelona amb nens passejant durant la primera sortida des de l'inici del confinament.

Barcelona no entrarà en la fase 1 de la desescalada el dillunsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un professor de la Universitat de Valladolid està duent a terme unainvestigacióque utilitza la Intel·ligència Artificial per a poder avaluar l'eficàcia de les mesures per evitar contagis per Covid-19 durant el desconfinament.

El professor de Sociologia de la Facultat de Ciències del Treball del Campus de Palència J.IgnacioGarcía-Valdecasasha utilitzat la intel·ligència artificial per a investigar i avaluar les polítiques socials en el contextde la Covid-19, segons ha informat la Universitat de Valladolid.

En concretGarcía-Valdecasasintenta valorar l'eficàcia de les mesures que s'han proposat per evitar el contagi (confinament, distància física, rentat de mans, mascaretes i moltes altres presentades per diferents països i autoritats) abans de la seva implantació amb l'objectiu de detectar les millors mesures i evitar rebrots de la pandèmia.

Sobre aquest tema ha precisat que les actuals previsions es basen en models matemàtics que s'han quedat obsolets i que no tenen res a veure amb aquests nous mètodes d'investigació basats en agents, ja que moltes de les prediccions fetes a l'inici de la pandèmia han estat errònies perquè una situació d'aquestes característiques és «caòtica» i el comportament depèn molt de l'atzar.

En el seu estudiGarcía-Valdecasasestà intercanviant informació amb investigadors d'altres universitats, com les d'Oxford i Leicester, que utilitzen aquestes mateixes tècniques.

I encara que existeixen diferents mètodes per a realitzar aquestes avaluacions, aquest investigador utilitza la intel·ligència artificial i en concret la tècnica de la Simulació Basada en Agents i en particular l'entorn de programacióNetLogo.

A partir d'aquest programari, es poden crear models basats en agents que permetin representar l'evolucióespaciotemporalde fenòmens socials complexos per a dur a terme multitud d'experiments virtuals i així avaluar les possibles conseqüències imprevistes de les mesures destinades a reduir el contagi.

Per exemple, el professorde la UVassenyala que algunes mesures que està incloent en el seu estudi per a crear aquests models ja s'han implantat i unes altres no, perquè s'han considerat que no eren raonables.

Amb aquest mètode intenta detectar possibles efectes imprevistos i negatius d'aquestes mesures abans de ser implantades en la societat, ja que moltes d'elles poden ser benintencionades i solen derivar-se de l'experiència del personal sanitari i de les dades estadístiques, però també es necessita trobar i valorar els possibles efectes col·laterals indesitjats i inesperats.

Els resultats del seu estudi no seran concloents abans d'un any, «una mica tard» segons l'investigador, però les conclusions poden ajudar a afrontar futures pandèmies, ja que «la intel·ligència artificial pot il·luminar espais que la nostra ment no veu».

Per aquesta raó considera que és important apostar per la investigació per a tenir preparada una bateria de mesures que en el futur puguin ajudar a prendre decisions polítiques.

tracking