Diari Més

Salut

40 milions d'adolescents d'entre 13 i 15 anys fumen tabac

L'OMS retreu que les marques han continuat fent tot el possible per promoure el consum tot i que això afecta la capacitat per a lluitar contra el coronavirus

Els preus del tabac a Espanya es troben entre els més baixos d'Europa.

Sanitat prohibirà fumar als cotxes i augmentarà el preu del tabacPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 40 milions d'adolescents d'entre 13 i 15 anys consumeixen tabac, ha revelat avui l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha trobat un vincle directe entre aquest primerenc hàbit i la colossal inversió que fa la indústria per a atreure a un públic cada vegada més jove.

El sector tabaquer gasta cada any9.000milions de dòlars per a publicitar el tabac «en una aposta per reemplaçar als vuit milions de persones que els seus productes maten cada any», afirma l'OMS en ocasió del Dia Mundial de Lluita contra el Tabac.

Aquesta commemoració recorda l'adopció el 31 de maig de 2003 de l'Acord marc Global contra el Tabac, un tractat internacional que han ratificat 181 països i que ha permès controlar l'avanç del consum del tabac a través de diverses polítiques (sanitàries, educatives i fiscals entre altres), que la indústria fa esforços per esquivar.

L'OMS ha decidit dedicar la data d'enguany a denunciar l'»explotació de nens i joves» per part de les marques fabricadores de productes de tabac, les tàctiques del qual són responsables que nou de cada deu fumadors hagin començat a ser-ho abans dels18anys.

»Enguany volem aportar als joves el coneixement per a fer front als intents de manipulació de la indústria del tabac», ha dit en una conferència de premsa el director de Promoció de la Salut de l'OMS,RuedigerKrech.

Enmig de la crisi global per la pandèmia de lacovid-19, les marques que manufacturen productes a base de tabac han continuat fent tots els esforços possibles per a promoure el seu consum, fins i tot quan se sap que això afecta la capacitat de l'organisme d'una persona per a lluitar contra el coronavirus i recuperar-se. «Fumar sufoca els pulmons i altres òrgans, els impedeix aconseguir l'oxígen que necessiten», recorda un expert de l'OMS.

Krechva denunciar que en aquests últims mesos, les signatures tabaqueres han regalat màscares i han ofert el lliurament de cigarrets i altres productes de tabac a domicili en llocs on s'havien imposat mesures de confinament, a més d'haver intentat influir entre els responsables polítics perquè els seus productes fossin considerats «essencials».

L'OMS ha anunciat que per a intentar contrarestar aquesta influència sobre els joves està posant a la disposició dels països mòduls educatius que inclouen activitats, vídeos i jocs que exposen les tàctiques de la indústria, incloent-hi l'auspici de festes i concerts, així com la massificació de cigarrets electrònics amb sabors, similars als que poden tenir xiclets i bombons.

Així mateix, l'OMS demana que s'emetin regulacions que evitin que els col·legis puguin acceptar qualsevol forma d'auspici de signatures de tabac o permetre l'ingrés dels seus representants per a parlar amb els alumnes. Igualment, els influenciadors en les xarxes socials i altres celebritats haurien de rebutjar totes les ofertes d'auspici, mentre que les cadenes de televisió i serveis difusió contínua en línia no haurien de mostrar a persones consumint tabac o cigarrets electrònics.

tracking