Diari Més

Educació

Els sindicats demanen fer proves PCR al personal d'educació com a mesura preventiva

USTEC ha insistit en què reobrir els centres abans de l'estiu «respon més a un experiment que a una necessitat

Imatge d'arxiu d'una aula buida.

aula escola infantilEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

USTEC·STE(s) ha proposat aquest dijous als centres educatius practicar proves PCR al personal com a mesura preventiva abans de tornar a les aules en la fase 2 del desconfinament a Catalunya.

El sindicat, molt crític amb la decisió del Govern de reprendre l'activitat educativa durant la desescalada, ha lamentat que Educació hagi deixat a criteri de la direcció de cada centre l'aplicació de mesures de protecció enfront dels contagis de coronavirus.

En aquest sentit,USTECha llançat una sèrie de recomanacions de seguretat per incloure als plans de reobertura dels col·legis i instituts, com reforçar la higiene amb un mínim de tres torns de neteja diaris i utilitzar màscares de tipusFFP2per a protegir al personal.

A més, ha plantejat l'ús pantalles facials per a aquelles activitats que no permetin mantenir la distància de seguretat, que hauria de fixar-se en 4 metres quadrats per persona, segons el sindicat, la qual cosa comportaria haver d'adequar la ràtio màxima d'alumnes en funció de la capacitat de cada centre.

USTECha remarcat que els docents hauran de simultaniejar el treball presencial amb el telemàtic, atès que els estudiants podran triar entre rebre formació a l'aula o en línia, per la qual cosa les condicions laborals de la plantilla «s'agreujaran» i hi haurà un «gran desgast».

Davant aquesta situació, el sindicat ha insistit en un comunicat en què reobrir els centres abans de l'estiu «respon més a un experiment que a una necessitat» i ha alertat que repercutirà negativament en la qualitat educativa en no poder comptar amb el mes de juny per a organitzar i prendre decisions sobre el pròxim curs.

L'organització sindical hainformat ales direccions dels centres del «marc jurídic i legal» que els empara pel que fa a protecció del conjunt de treballadors públics.

En concret, ha citat els punts 1, 2 i 3 de l'article 21 sobre risc greu i imminent de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, que estableix les obligacions de l'empresari quan el personal està exposat a un risc greu i imminent a causa del seu treball.

Així mateix,USTECha tornat a demanar la dimissió del conseller d'Educació, Josep Bargalló, per haver publicat el pla de reobertura de centres educatius sense prèvia negociació amb els sindicats ni la comunitat educativa, la qual cosa deixa en «extrema vulnerabilitat» la salut pública.

«Si, de manera irresponsable, el Departament d'Educació continua obligant els docents a assistir als centres dilluns que ve,USTEC·STEs(IAC) prendrà les accions legals que consideri oportunes per a denunciar la vulneració de la llei tant pels representants de l'administració com pels equips directius», ha ressaltat el sindicat.

El sindicat s'ha posat a disposició dels treballadors per a presentar una denúncia a Inspecció de Treball i Seguretat Social «centre a centre» en cas que no es garanteixi la màxima protecció i seguretat.

tracking