Diari Més

Per què són perilloses les mascaretes per als menors de dos anys?

L'Associació Espanyola de Pediatria desaconsella el seu ús als menors però amb algunes excepcions

Una de les poques mascaretes que queden a la farmàcia Noguera de Girona després que la majoria d'elles s'hagin venut a causa del coronavirus.

Enxampen a un metge d'un hospital de Màlaga robant 300 mascaretesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) desaconsella l'ús de màscares a tots els menors de dos anys. La raó: «risc d'asfíxia». Així de clar i contundent resa en un document que ha penjat a la seva pàgina webtitulatPropostes de l'Associació Espanyola de Pediatria sobre l'ús de les màscares en nens durant la pandèmia Covid-19 i en el qual recull una sèrie de recomanacions després que el Govern regulés l'ús obligatori d'aquesta mesura de protecció per a tots els majors de sis anys en espais tancats i en la via pública quan no es pugui garantir la distància de seguretat de dos metres amb altres persones no convivents.

Segons aquest informe, l'AEPassegura que «en la pràctica, és complicat que l'usin adequadament els menors de5anys. Però cal intentar implantar la cultura de la protecció i que vagin aprenent a usar-la sense forçar, ni castigar».

Els pediatres tampoc recomanen l'ús de les màscares en aquells menors que presentin «dificultat per a respirar amb la cara coberta» o quan el nen o nena «està inconscient, incapacitat o no se la pot treure sol».

Sempre que es mantingui la distància de seguretat de dos metres i no hi hagi «possibilitat de contacte amb superfícies contaminades. Per exemple sortides al carrer sense tocar tobogans, altres joguines, bancs, fanals, papereres, fonts per a beure,etc», l'AEPtampoc aconsella que els menors de sis anys portin la màscara.

Quan és necessari que la portin?

En canvi, els pediatres sí que insten a fer ús d'aquesta mesura de contenció de les cotícules (principal forma de contagi del SARS-CoV-2) quan els menors «puguin contactar amb persones no convivents a menys de dos metres o en llocs tancats: visita mèdica, supermercat, botigues, col·legis, transport públic, farmàcia,etc».

Altres situacions en les quals l'AEPdemana usar la màscara entre la població infantil és quan «tenen símptomes respiratoris: esternuts, tos, febre, diarrea i/o vòmits», o si sofreixen patologies cròniques com a diabetis, fibrosi quística o càncer, entre altres, o si «estan immunodeprimits o rebent fàrmacs immunosupressors».

També demana que s'usi la màscara en cas d'haver d'entrar en contacte «amb individus no convivents habituals, amb patologia crònica o majors de60anys».

tracking