Diari Més

Societat

Detecten una nova tècnica per a monetitzar 'fake news' mitjançant Amazon

Ho utilitzarien un conjunt de blogs, comptes de Twitter i pàgines de Facebook pròximes a l'extrema dreta

Les polseres tenen un localitzador i un temporitzador.

Amazon afirma que les polseres per als treballadors no són per controlar-losACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma EUDisinfoLabha detectat una nova tècnica per a rendibilitzar la difusió de mentides a partir d'un grup de blogs i comptes de xarxes socials espanyoles ultraconservadores i entrellaçades entre si que monetitzen la desinformació a través del gegant del comerç en línia Amazon.

L'habitual és que les pàgines amb contingutsdesinformatiusobtinguin ingressos amb publicitat orgànica a través deles mateixes visitesa la web. Però l'informe 'Monetització de la desinformació a travésd'Amazon: La Veritable Esquerra', publicat aquest dimarts, detalla en 42 pàgines un mètode més sofisticat.

Un conjunt de blogs, comptes de Twitter i pàgines de Facebook pròximes a l'extrema dreta, algunes catalogades com a propagadores de notícies falses per les plataformes de verificació, difonen sistemàticament referències promocionals de productes venuts a Amazon, ocultant la destinació final d'aquestes comissions.

Els enllaços comercials els capitalitza després un usuari identificat com 'sergarlo', que gestionaSergioG.L. i que forma part del programa d'«afiliats» d'Amazon amb un perfil que no declara cap vinculació amb cap contingut de caràcter polític, sinó que està relacionat amb el triatló i el màrqueting.

El mètode descrit en l'informe esquiva les normes d'Amazon, ja que el gegant de venda en línia prohibeix participar en el seu programa de comissions a aquelles webs que es dediquin a «promoure o difondre materials falsos, enganyosos, difamatoris».

Contactat per Efe,SergioG.L. explica que coneix alguns dels comptes recollits en l'informe, no tots, i a les persones que les gestionen. Però nega cap mena de coordinació comercial.

«Algunes d'elles les conec. Suposo que hauran volgut ajudar. A vegades els ajudo amb la gestió dels comptes», diuSergioG.L. per telèfon.

Entre l'1 i el 27 de febrer de 2020, des del compte de Twitter @VerdaderaIzqda es van distribuir 2.050 enllaços comercials d'Amazon que incloïen en la seva adreçaurlels codis 'sergarlo', 'codesergarlo', '××globus', 'voxfb', 'txuso' i 'totatria', extractes que actuen com a matrícula delcomisionistaque rep els ingressos que generen.

Tret de 'voxfb',SergioG.L. confirma que la resta de codis enumerats estan vinculats al seu perfil d'afiliat al gegant de la venda en línia.

El blog de la Veritable Esquerra, plataforma creada l'any 2011 amb l'objectiu declarat de «desemmascarar les mentides de l'esquerra» que ha anat sumant diferents comptes de Twitter i Facebook amb milers de seguidors, recomana als seus usuaris ajudar a la causa comprant a través dels seus enllaçosd'Amazon.

I presenta al seu web un enllaç comercial que conté el codi 'totatria', els ingressos del qual per tant reverteixen enSergioG.L.

El director executiu de l'ONG amb seu a Brussel·les EUDisinfoLab, AlexandreAlaphilippe, explica a Efe que el programa d'afiliats d'Amazon «pot ser segrestat fàcilment per persones i organitzacions utilitzant desinformació (...) perquè el contingut genera trànsit».

Aquest sistema exerceix «un paper clau en proporcionar un flux constant d'enllaços monetitzats utilitzables pels actors de la desinformació a causa del seu sistema de verificació molt feble», subratlla l'informe.

Un client sense coneixements de rastreig digital tindria «molt difícil» saber si està finançant a «agents externs» amb interessos polítics no declarats mitjançant les seves compres a través d'uncomissionistalegítim, afegeix.

L'Agència Efe ha contactat amb Amazon, que ha pogut consultar l'informe abans de la seva publicació, i un portaveu de la signatura ha assegurat que s'investigaran aquestes pràctiques.

«Si identifiquem que no compleixen amb les nostres polítiques, prenem les mesures apropiades, inclòs el tancament del compte si fos necessari», asseguren des d'Amazon.

tracking