Diari Més

Investigació

Desenvolupen antivirals per a impedir la propagació del virus en les cèl·lules

Els virus s'aprofiten dels microtúbuls per accedir a l'interior de les cèl·lules i sortir a l'exterior per a propagar la infecció

Una infermera agafa mostres de sang d'una pacient.

Desenvolupen antivirals per a impedir la propagació del virus en les cèl·lulesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip d'investigadors del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) lidera un projecte per a desenvolupar fàrmacs antivirals que impedeixin el transport del coronavirus SARS-CoV-2, causant de la Covid-19, dins de les cèl·lules, quelcom essencial per a evitar la seva propagació per l'organisme.

L'estudi se centra en els microtúbuls, una estructura intracel·lular que podria ajudar a impedir el transport del virus i a prevenir la hiperactivació del sistema immunològic que desencadena la 'tempesta de citocines' durant l'agreujament de la Covid-19.

El projecte, dirigit per l'investigador del CSIC Fernando Díaz, del Centre de Recerques BiològiquesMargaritaSalas(CIB-CSIC), en col·laboració amb la investigadora Covadonga Alonso, de l'Institut Nacional de Recerca i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA), compta amb finançament del Fons Covid-19, de l'InstitutodeSaludCarlosIII.

Durant la infecció, els virus s'aprofiten dels microtúbuls per accedir a l'interior de les cèl·lules i sortir a l'exterior per a propagar la infecció.

El nou projecte busca determinar si el nou coronavirus SARS-CoV-2 també depèn d'aquesta estructura per a propagar-se perquè «deconfirmar-se aquesta hipòtesi, els microtúbuls serien una diana efectiva per a detenir la replicació vírica», explica Díaz.

A més, els microtúbuls també són fonamentals per al trànsit intracel·lular de citocines i la seva correcta localització en la sinapsi immunològica, per la qual cosa l'estudi dels microtúbuls pot ser clau per a prevenir la hiperactivació del sistema immunològic que desencadena l'anomenada 'tempesta de citocines' en els casos més greus de coronavirus, explica l'investigador.

«Els inhibidors de la funció dels microtúbuls impedeixen l'alliberament de partícules virals, la qual cosa suggereix que aquests compostos podrien ser emprats com a fàrmacs per al tractament del SARS-CoV-2», afegeix.

El grup del professor Díaz disposa de la col·lecció més grana nivell mundialde fàrmacs dirigits contra tubulina.

El projecte, en col·laboració amb la professora Covadonga Alonso, de l'INIA, realitzarà un garbellat d'aquesta biblioteca utilitzant eines que permeten visualitzar el moviment dels transportadorsmicrotubularsunits a pèptids vírics per a avaluar la seva resposta a concentracions minúscules de fàrmacs, buscant aquells que inhibeixin el transport i la replicació viral.

«L'estudi avaluarà l'efecte i la dosi-resposta d'agents en ús clínic enfront dels microtúbuls en la inhibició de la replicació vírica en cèl·lulesA549de tumors de pulmó, per a valorar la disponibilitat terapèutica d'aquests en pacients de mal pronòstic afectats per Covid-19, buscant bloquejar la localització de proteïnes víriques i citocines a través del citoesquelet», conclou Díaz.

tracking