Diari Més

Un informe de la Guàrdia Civil diu que no s'hauria d'haver celebrat la manifestació del 8-M

El document conclou que el govern espanyol coneixia la gravetat de la situació des del gener i acusa Simón de posar en «risc» la població

Recull de les millors imatges de la manifestació del Dia de la Dona a Tarragona

Manifestació 8-M Dia de la Dona (I)Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’informe que la Guàrdia Civil ha enviat a la jutgessa que investiga les manifestacions del 8-M apunta directament al director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, per posar «en risc tota la comunitat» per unes declaracions del 27 de febrer. En elles, segons el document, Simón manifestava que no sabia «com s’havia pogut infectar un pacient d’Andalusia» i que «el virus pot haver circulat per Andalusia i això sí que seria un risc». Unes declaracions que, al seu entendre, posaven de manifest «la incontrolabilitat del virus» i, per tant, «del perill de contagi en les reunions i aglomeracions de persones».
També que el fet que assegurés que el virus hauria arribat abans, «generen incertesa i, per tant,un potencial perill per a les reunions de masses». Malgrat això, aquell dia Simón també va afirmar que la transmissió de casos a nivell comunitari es considerava molt baixa.

El document també introdueix més crítiques directes a l’actuació de l’executiu espanyol. Cita, per exemple, que el 9 de març es va permetre que aficionats al futbol italians «viatgessin a València en plena crisi del coronavirus a Itàlia» i que «no consta que es practiquessin controls de temperatura a l’aeroport ni cap altra mesura» malgrat que eren «aficionats de l’Atalanta, un club de la regió de la Lombardía, la més afectada». Malgrat que el partit es va jugar a porta tancada, continua l’informe, «els aficionats van deambular per bars i establiments de la ciutat sense cap control».

En aquest sentit conclou que el fet que l’executiu espanyol no prohibís els vols entre Espanya i Itàlia fins el 10 de març va permetre que «multitud de ciutadans procedents de zones de risc hagin infectat la població espanyola i que uns i altres podrien haver acudir a les reunions i manifestacions de la Comunitat de Madrid que se celebraven en aquelles dates».

Altres manifestacions cancel·lades

La Guàrdia Civil fa referència a més de la prohibició d’un congrés evangelista a Madrid que havia de reunir 5.500 persones o «d'instar» que altres es cancel·lessin. Cita com a exemple les manifestacions de Simón el 6 de març on assegurava que calia suspendre les reunions previstes, malgrat que el document omet que Simón afegia que eren totes les que suposaven una concentració de persones procedents d’arreu del món.

Igualment, la Guàrdia Civil conclou a l’informe que el govern espanyol tenia «un profund coneixement dels riscs de la malaltia per part dels responsables sanitaris» i malgrat això va permetre la celebració del 8-M tot i que «els desplaçaments i accessos als esdeveniments juguen un paper fonamental pel que fa a la concentració massiva de persones, especialment el 8-M, pel nombre elevat d’assistents».

Les declaracions de Duque

A més, citen unes declaracions del Ministre de Ciència, Pedro Duque, en les quals la tercera setmana de març va «reconèixer» la gravetat del coronavirus des del mes de gener. Partint d’una notícia, citen que Duque va explicar que els investigadors espanyols van «treballar de manera intensa des que es va conèixer la malaltia, el mes de gener». També que el 2 de febrer van mantenir una reunió amb dos professors per «assegurar que tinguessin més facilitat i els mitjans necessaris per investigar la malaltia. «Aquell mateix 2 de febrer vam alliberar mitjans» i van fer «canvis legals per reduir els terminis que van culminar en el reial Decret de l’Estat d’Alarma on hem posat totes les mesures en funcionament».

Unes declaracions que, segons la policia, demostren que el govern espanyol «coneixia ja des del mes de gener la gravetat real del coronavirus». «Per això és el parer d’aquesta instrucció que la Direcció General tenia dades objectives suficients derivades de les circumstàncies concretes de cada cas per haver ponderat els bens i drets protegits a la nostra constitució» perquè disposava d’aquestes dades «des de la primera setmana del mes de març del 2020».

Per tot plegat, l’informe conclou que «a partir del 5 de març no s’hauria d’haver fet cap manifestació ni concentració de persones a la Comunitat de Madrid amb motiu de la crisi del covid-19, i no celebrar-ne unes i cancel·lar-ne altres, com al final va acabar passant».

tracking