Diari Més

Salut

Un gen vinculat a la demència duplica el risc de patir Covid-19 greu

L'estudi demostra que «l'augment dels riscos de la malaltia que semblen inevitables amb l'envelliment podria deure's a diferències biològiques específiques»

Una persona gran passejant pel carrer.

Un gen vinculat a la demència duplica el risc de patir Covid-19 greuEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tenir un gen «defectuós» relacionat amb la demència duplica el risc de desenvolupar Covid-19 greu, segons un estudi a gran escala realitzat per investigadors de la Universitat d'Exeter(Regne Unit) i la Universitat de Connecticut (els Estats Units).

En concret, els científics van trobar un alt risc d'infecció greu per coronavirus entre aquelles persones d'ascendència europea que portaven dues còpies defectuoses del genAPOE(denominate4e4). Una de cada 36 persones d'ascendència europea té dues còpies defectuoses d'aquest gen, i se sap que això augmenta el risc de patir la malaltia d'Alzheimer fins a 14 vegades, expliquen els científics en un comunicat de la Universitat d'Exeter, en el qual assenyalen que també augmenta el risc de malalties cardíaques.

Ara, l'equip de recerca ha descobert que ser portador d'aquestes mutacions genètiques duplica els riscos de Covid-19, fins i tot en persones que no han desenvolupat les citades malalties; els resultats es publiquen alJournalofGerontology: MedicalScience.

Igual que altres científics, aquest equip de recerca ja havia constatat que les persones amb demència tenen més probabilitats de contreure Covid-19 greu i, entre les explicacions, podria estar l'exposició a l'alta prevalença del coronavirus en les residències de majors o centres de cures. No obstant això, aquest nou treball identifica que un component genètic també pot estar en joc.

L'equip va trobar en concret que les persones amb el genotipAPOEe4e4tenien el doble de risc de desenvolupar Covid-19 severa, comparat amb aquells amb la forma comunae3e3del genAPOE. Els investigadors van utilitzar dades de l'estudiBiobancodel Regne Unit, que recull informació de salut i genètica de 500.000 persones.

Chia-LingKuo, de l'Escola de Medicina d'Universitat de Connecticut, resumeix que es tracta d'un «resultat emocionant perquè ara podríem ser capaços d'assenyalar com aquest gen defectuós causa la vulnerabilitat a Covid-19». «Això podria conduir a noves idees per als tractaments», apuntaKuo, qui indica que també és important perquè «demostra, una vegada més, que l'augment dels riscos de malaltia que semblen inevitables amb l'envelliment podria deure's en realitat a diferències biològiques específiques». Això, argumenta, podria ajudar-nos a entendre per què algunes persones romanen actives fins als100anys o més, mentre que unes altres sofreixen discapacitats i morenals 60 anys.

Per part seva, DavidMelzer, que va dirigir l'equip, recorda que diversos estudis han demostrat que les persones amb demència corren un alt risc de desenvolupar Covid-19 greu i aquesta recerca suggereix que aquest alt risc no pot deure's simplement a l'efecte de la demència, l'avanç de l'edat, la fragilitat o l'exposició al virus en els centres d'atenció de persones majors. «L'efecte podria deure's en part a aquest canvi genètic subjacent, que els posa en risc tant de Covid-19 com de demència», emfatitza.

tracking