Diari Més

Seguretat

Interior destitueix el coronel Diego Pérez de los Cobos per «pèrdua de confiança»

Actualment era el cap de la comandància de la Guàrdia Civil a Madrid i va ser qui va coordinar el dispositiu del Govern espanyol contra l'1-O

Pérez de los Cobos, arribant al Suprem.

Pérez de los Cobos: «el compliment de la llei estava per sobre de la convivència ciutadana» l'1-OACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha destituït al cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid, el coronel Diego Pérez dels Cobos, per «pèrdua de confiança».

Així ho han manifestat a Efe fonts del Ministeri, que no han revelat els motius pels quals aquest departament ha perdut la confiança en el coronel.

Pérez dels Cobos va coordinar el dispositiu policial amb motiu del referèndum il·legal de l'1 d'octubre de 2017 a Catalunya, ja que en aquest moment era el director del Gabinet de Coordinació i Estudis dependent de la Secretaria d'Estat de Seguretat.

El coronel va jurar a l'abril de 2018 el seu càrrec com a cap de la comandància madrilenya en substitució de Santiago Caballero, que va deixar aquest lloc després d'ascendir a general.

No és el primer comandament de l'institut armat al qual destitueix Marlaska per falta de confiança.

El 2 d'agost de 2018, a proposta de la llavors secretària d'Estat de Seguretat, Ana Botella, i del qual era director de l'institut armat, Félix Azón, va cessar el coronel de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí.

La raó va ser la filtració d'una comunicació interna en la qual Corbí informava que s'havia esgotat la caixa de fons reservats corresponents a la unitat, una cosa que Marlaska no va tolerar, malgrat que la seva relació venia d'anys pels seus respectius papers en la lluita contra ETA.

Pérez dels Cobos va ser un testimoni essencial en el judici del «procés» en el Tribunal Suprem, on va criticar durament l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant el 1-0 i que va qualificar de «insuficient, inadequada i ineficaç», «una estafa».

Durant el judici, es va arribar a plantejar la possibilitat d'un acarament amb el comissari dels Mossos Ferran López, número dos llavors del major Josep Lluís Trapero, a causa de les divergències en les seves declaracions com a testimonis, però finalment el Suprem ho va rebutjar.

L'ara cessat també va comparèixer en el judici contra Trapero i la cúpula dels Mossos en l'Audiència Nacional -suspès temporalment per la pandèmia del coronavirus, on va assegurar que el major estava alienat amb els convocants de la consulta de l'1-O.

tracking