Diari Més

El Sant Pau inicia un estudi per avaluar el risc de trombosi en pacients amb Covid-19

L'Institut de Recerca de l'hospital barceloní ha posat en marxa més de 20 projectes sobre la malaltia

L'Hospital de Sant Pau

El Sant Pau inicia un estudi per avaluar el risc de trombosi en pacients amb Covid-19ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Institut de Recerca de Sant Pau (IIB Sant Pau) ha començat un estudi per avaluar el risc de trombosi en pacients amb covid-19. L'objectiu de la recerca, anomenada precis-covid19, és reduir la mortalitat dels pacients afectats pel nou coronavirus a través de l'estudi genòmic, epigenòmic, del plasma i altres dades clíniques per crear models predictius de la severitat de la malaltia.

L'estudi també pot aportar resultats que facilitin informació per obtenir noves vies terapèutiques, com per exemple actuar directament sobre la inflamació o la immunitat del pacient. Aquest és un dels més de vint projectes sobre la malaltia causada pel coronavirus que l'IIB Sant Pau ha posat en marxa.

L'estudi estratificarà els pacients segons el risc de patir trombosi perquè els professionals assistencials puguin decidir quines són les seves necessitats terapèutiques, amb un equip d'investigadors liderat pel doctor José Manuel Soria, del Grup de Recerca en Genòmica de les Malalties Complexes de l'Institut de Recerca de Sant Pau.

El projecte es realitza amb la participació del doctor Joan Carles Souto, consultor de la Unitat d'Hemostàsia del Servei d'Hematologia de l'Hospital de Sant Pau, i el doctor Àngel F. Remacha, cap de la Secció d'Hematologia, que ja han iniciat la recollida de mostres. També compta amb la col·laboració d'investigadors de l'Institut Karolinska de Suècia i de l'Hospital Universitari de Leiden, als Països Baixos.

Alt percentatge de trombosi en pacients amb covid-19

La recomanació d'estratificar als pacients amb covid-19 segons el risc de patir trombosi es basa en les informacions emeses per la Societat Internacional de Trombosis i Hemostàsia (ISTH), que aconsellen estudiar amb més profunditat les evidències publicades sobre pacients afectats a la ciutat xinesa de Wuhan. Aquestes publicacions indicaven que més del 70% de persones que havien mort pel coronavirus presentaven disfuncions en la coagulació de la sang, amb el conseqüent risc de trombosi als pulmons i a altres òrgans (cor, fetge i ronyons), que pot causar la mort.

Les evidències en els casos greus de l'Hospital de Sant Pau i els estudis internacionals han portat el Grup de Recerca en Genòmica de les Malalties Complexes, que fa més de 25 anys que estudia la trombosi amb una orientació preventiva, a dissenyar aquest projecte basat en la immunotrombosi (interacció entre immunitat, inflamació i coagulació).

El doctor Soria considera molt rellevant com a punt de partida un estudi de seguiment realitzat als Països Baixos, que mostra que més del 30% dels pacients amb covid-19 presentaven trombosi als set dies. Una revisió de l'estudi demostra que a les dues setmanes la proporció puja al 49%. Es dona la circumstància que tots els pacients estaven sotmesos a tromboprofilaxi.

En la tromboprofilaxi –tractament preventiu dels trombes– es fa servir habitualment l'heparina (anticoagulant), però el doctor Soria no descarta trobar amb l'estudi Precis-covid19 més informació per obtenir noves vies terapèutiques, com per exemple actuar directament sobre la inflamació i, fins i tot, sobre la immunitat.

tracking