Diari Més

Medi ambient

La contaminació de vaixells provoca un centenar de morts a l'any a Barcelona

La nova normativa més restrictiva per als combustibles nàutics que ha entrat en vigor enguany podria reduir un 15% la mortalitat

Imatge d'un creuer en quarantena al Port de Barcelona.

La contaminació de vaixells provoca un centenar de morts a l'any a BarcelonaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes cent persones moren cada any prematurament a Barcelona per la contaminació de partícules que emeten els vaixells, segons un estudi del CSIC, que ha analitzat dades del 2003 al 2015 en vuit ciutats portuàries europees: Barcelona, Nicòsia, Bríndisi, Atenes, Venècia, Melilla,Msidai Gènova.

L'estudi, que publica la revista EnvironmentInternational, afirma que la nova normativa més restrictiva per als combustibles nàutics que ha entrat en vigor enguany podria reduir un 15% aquesta mortalitat prematura, que el treball xifra en 430 morts prematures cada any en els vuit ports estudiats. La nova normativa sobre combustibles de la convenció internacional per a prevenir la contaminació per vaixells (MARPOL, en les seves sigles en anglès) limita la concentració de sofre en els combustibles nàutics, que no ha de ser superior al 0,5% (enfront del 3,5% permès fins ara).

L'estudi, liderat per Mar Viana, científica del CSIC en l'Institut i Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) de Barcelona, i en el qual han participat investigadors d'altres sis institucions d'Itàlia, Finlàndia, els EUA i Austràlia, conclou que, a llarg termini, l'exposició a contaminació per partículesPM2,5procedents de vaixells suposa un balanç global de 430 morts prematures cada any en el conjunt de les vuit ciutats estudiades.

Aquestes morts equivalen a 5,5 morts prematures a l'any per cada 100.000 habitants, encara que l'impacte és major a les ciutats més grans, Barcelona i Atenes, en les quals es comptabilitzen més de 100 morts prematures a l'any per aquesta contaminació, mentre que la xifra descendeix a diverses desenes en el cas de Nicòsia, Bríndisi, Venècia, Melilla,Msidai Gènova.

Enfront de les 5,5 morts prematures/any per cada 100.000 habitants estimades en aquest estudi, altres estudis han estimat que el trànsit rodat és responsable de 28,5 morts prematures per cada 100.000 habitants a la ciutat sueca de Malmö, i de 26 a la ciutat suïssa de Lausana-Morges.

Per a arribar a aquests resultats, els científics han recopilat estadístiques oficials sobre ingressos hospitalaris i defuncions totals en cada ciutat entre 2003 i 2015 deguts específicament a causes respiratòries i cardiovasculars, problemes de salut atribuïbles a la contaminació per partículesPM2,5. Aquesta informació la van contrastar amb dades de pol·lució per partículesPM10iPM2,5atribuïbles a emissions dels vaixells en cada ciutat.

Segons Viana, «és un fet que el trànsit marítim contribueix a degradar la qualitat de l'aire de les ciutats costaneres, com també ho és l'augment exponencial d'aquesta contaminació en els últims anys». «De totes maneres -puntualitza- cal no perdre de vista que el trànsit rodat, que continua sent, amb molta diferència, la font més gran de contaminació a les grans ciutats»

L'estudi mostra que l'impacte més gran de la contaminació dels vaixells en termes relatius es dóna a Bríndisi (Itàlia) i Melilla, on hi ha una concentració de 2,3 micrograms per metre cúbic dePM2,5atribuïbles al trànsit marítim, que suposen respectivament un 15% i un 14% del total de partículesPM2,5.També a Gènova, on un 15% de contaminació dePM2,5és deguda al trànsit marítim, encara que la concentració per metre cúbic és menor.En canvi, a Barcelona, la concentració atmosfèrica dePM2,5atribuïble als vaixells suposa «només» un 6% del total de contaminació perPM2,5perquè el trànsit rodat en la capital catalana és molt major que en altres ciutats més petites.

tracking