Diari Més

Economia

Els salaris cauran fins a un 10% per a noves contractacions, segons informe

A partir del segon semestre de 2021 els salaris tindran una clara recuperació, si bé no tornaran als nivells previs a la crisi fins a 2023

Els salaris cauran fins a un 10% per a noves contractacions, segons informe

Els salaris cauran fins a un 10% per a noves contractacions, segons informereuters

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els salaris podrien caure entre un 5 i un 10% per a la noves contractacions que es reactivaran a partir de setembre, d'acord amb l'estudi realitzat per la consultoraCeinsa, en tant que els salaris totals s'ajustaran fins a un 5% per efecte de la desocupació, sobretot entre els llocs directius.

Es tracta de la previsió intermèdia realitzada perCeinsaprenent com a referència les previsions macroeconòmiques del Banc d'Espanya, en les quals el PIB cau un 9,2% en 2020 i la taxa d'atur s'eleva al 19%, amb poca recuperació de l'activitat en el tercer trimestre i una normalització gairebé completa en el quart.

Entre juny i agost la consultora augura que els salaris de mercat es mantindran perquè les noves contractacions no tindran massa efecte, si bé preveu ajustos en sectors com el comerç minorista o el turisme d'entre el 8 i el 12%, més per acomiadaments que per rebaixes salarials.

En el seu estudi,Ceinsafa també previsions per als altres dos escenaris previstos pel Banc d'Espanya, un més optimista i un altre més pessimista.

En l'escenari més pessimista, amb una caiguda del PIB del 13,6% i un atur del 21,7% en 2020, l'ajust salarial entre juny i agost podria ser d'entre el 10% i el 15% per a llocs poc qualificats, mentre que a partir de setembre sense una activitat econòmica encara normalitzada les retribucions ofertes per a noves contractacions descendirien entre un 10% i un 20%, segons les posicions.

En general, els salaris totals s'ajustaran, tenint en compte que hi haurà poques contractacions, entre un 8% i un 13% per a llocs directius i entre un 2% i un 4% en llocs no directius.

Per a les previsions més optimistes, amb una caiguda del PIB del 6,6% en 2020 i una taxa d'atur del 18,3%,Ceinsapronostica entre juny i agost un descens de la remuneració en llocs pocs qualificats del sector turístic d'entre un 3% i un 5%.

A partir de setembre, les retribucions ofertes per a noves contractacions experimentarien un descens d'entre un 3% i un 5%.

tracking