Diari Més

Família

El 74% de les llars espanyoles pateix pèrdues econòmiques a causa de la pandèmia

La reducció mitjana per llar se situa entre els 1.715 i 1.258 euros

El 10% de les llars enquestades té «dificultats importants» per a arribar a final de mes.

El 74% de les llars espanyoles pateix pèrdues econòmiques a causa de la pandèmiaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) calcula que, a data 15 de maig, la pèrdua econòmica global a les llars espanyoles ascendeix a més de 23.000 milions d'euros a causa del coronavirus, segons una enquesta realitzada per l'entitat.

L'enquesta revela que el 74% de les llars espanyoles ha patit pèrdues econòmiques a causa del coronavirus.

En concret, tenint en compte només les llars que han patit algun tipus de pèrdua econòmica, la reducció mitjana per llar se situa en 1.715 euros, encara que si s'inclou el total de llars espanyoles, la xifra baixa fins als 1.258 euros.

L'enquesta revela que les pèrdues ocasionades per la reducció d'ingressos professionals afecten el 48% de les llars i, en aquest cas, la pèrdua mitjana per llar se situa en els 1.573 euros.

No obstant això, en termes absoluts les pèrdues més importants s'han produït en inversions (accions, fons…), encara que afecten només el 21% de les llars.

A més, el 37% de les llars espanyoles ha perdut diners per la cancel·lació de viatges amb una mitjana de 491 euros per família.

L'enquesta també apunta que el 10% de les llars enquestades té «dificultats importants» per a arribar a final de mes i un 8% troba «difícil o impossible» fer front al pagament de la hipoteca, així com un 12% té «serioses dificultats» per a pagar un altre tipus de préstecs.

L'OCU ha destacat que, en una situació de crisi sanitària, un 12% de la població veu «difícil o impossible» enfrontar-se a despeses relacionades amb la salut.

En relació als estalvis, un 36% ha hagut de recórrer a ells per a fer front a les despeses bàsiques de la llar i un 30% avança que haurà de disposar d'ells «en algun moment».

L'organització ha assenyalat que un 21% de les llars espanyoles ha sol·licitat alguna ajuda o prestació econòmica no relacionada amb l'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) com l'ajornament de les factures d'energia (13%), la quota de lloguer (11%), el pagament de la hipoteca (7%) o l'ajornament o suspensió de quotes de crèdits de consum (8%).

A més, un 7% de particulars i un 7% de pimes i autònoms han sol·licitat posposar el pagament d'impostos.

En relació a la situació laboral, el 33% continua treballant i no ha vist reduït els seus ingressos, el 31% ha perdut part del seu salari o ingressos, el 26% està temporalment inactiu i el 10% ha perdut la seva ocupació.

El 40% dels treballadors per compte d'altri creu probable o molt probable la pèrdua de la feina en els pròxims mesos a conseqüència de la crisi sanitària.

Així mateix, un 58% dels treballadors per compte d'altri creu que es reduirà el seu salari sense reducció del seu horari i el 59% creu que perdrà beneficis socials.

Amb vista al futur, el 68% dels enquestats creu que es veuran reduïdes les seves oportunitats de canvi o millora laboral.

tracking