Diari Més

Salut no s'aclareix amb les xifres de casos, morts i altes per coronavirus

Estarien tornant a recomptar pel lloc de naixement i no per on ha estat ingressat

Imatge de l'Hospital Joan XXIII, on s'ha adaptat la zona C de la sisena planta per casos de COVID-19.

Santa Tecla i Joan XXIII adapten part d'una planta per casos de coronavirusGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya s’encarrega, diàriament, d’informar dels casos de coronavirus arreu del territori, tant si estan conformats o no, així com els sospitosos. També ofereix dades de morts a causa de Covid-19 i de les altes hospitalàries que s’han produït. Detalla les dades tant a nivell català com per regions sanitàries. El problema és que aquestes dades són cada dia més confuses i creen un caos que pocs són capaços d’entendre.

Deixant de banda les hores en les quals facilita el quadre explicatiu (les dades de dimarts van ser enviades als mitjans de comunicació a un quart d’una de la matinada de dimecres), existeixen incongruències que pocs entenen. De fet, ningú ho comprèn. Com pot ser que un dia hi hagi un nombre concret de positius confirmats per prova diagnòstica (PCR i test ràpid) i que, aquesta mateixa dada baixi a l’endemà? Per posar un exemple més concret, aquest 18 de maig hi havia 1.992 persones que havien donat positiu en centres hospitalaris adscrits a la Regió del Camp de Tarragona. El dia 19 de maig n’hi havia 1.989. O sigui, que eren tres menys. Incomprensible o, com a mínim, estrany.

En algunes regions sanitàries, aquestes xifres encara són més escandaloses, ja que baixen d’un dia a l’alta les altes hospitalàries quan, al cap i a la fi, una alta que s’ha donat s’ha donat, no es pot fer marxa enrere en el temps. Des de Salut indiquen que es podria estar fent un recompte diferent, per la localitat on viuen els afectats per la Covid-19 i no per la Regió Sanitària. Aquesta circumstància tindria més sentit si les incongruències en les dades tan sols s’haguessin produït durant un dia, però és un fet sistemàtic.

Un altre exemple seria el que va succeir aquest dimarts, amb els positius per coronavirus a la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre. Dilluns n’hi havia 231 i, dimarts, 322. Com pot ser que, en un sol dia, aquesta xifra s’hagi incrementat en 91 persones? Aquells que segueixin les dades dia a dia podran comprovar com els nous positius a l’Ebre són, habitualment, xifres d’un únic dígit o, fins i tot, zero. Però la sorpresa de dimarts, millor dit de la matinada de dimecres, va ser que el nombre de casos positius havia pujat un 40 per cent. Realment, increïble. Si Salut ha d’oferir els casos tard per una causa justificada, res a dir, però, almenys, que ho faci d’una forma coherent o expliqui què és el que falla.

tracking