Diari Més

Ciència

No tots els positius en tests d'anticossos per covid impliquen immunitat contra el virus

Estudis preliminars indiquen que el 44% dels lleus o asimptomàtics tenen un nivell molt baix d'anticossos neutralitzants

Professionals sanitaris atenen malalts de coronavirus a l'Hospital Clínic

Les morts per coronavirus a Espanya tornen a baixar amb 143 defuncions les últimes 24 hores, 36 menys que ahirACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Estudis preliminars indiquen que no tothom que dona positiu al test d'anticossos després d'estar infectat amb SARS-CoV-2 està immunitzat contra el virus. Les primeres anàlisis realitzades pel consorci format per l'IrsiCaixa , el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l'Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) i el Barcelona Super Computing Center amb plasma de persones exposades al virus, suggereixen que un 44% de les que han patit la infecció de manera lleu o asimptomàtica tenen un nivell molt baix d'anticossos neutralitzants i la meitat d'aquestes no presenten cap activitat neutralitzant. Així, podrien no estar protegides davant d'una segona infecció. En canvi, les greus presenten fins a 10 cops més anticossos.
Fins al moment, els investigadors han analitzat les dades d'un conjunt de 111 mostres de plasma de persones que han generat anticossos i que van experiment diferents graus de gravetat de la malaltia. Segons els resultats, un 44% dels 29 individus que van patir infecció lleu tenen actualment nivells d’anticossos per sota del límit de detecció fiable.

D’aquests, la meitat no presenten cap activitat neutralitzant i són, des d’aquest punt de vista, «indistingibles dels controls no infectats». El 56% restant han generat anticossos per sobre del llindar. «Caldrà estudiar el perquè d’aquestes diferències, però mentrestant aquests resultats ens indiquen que donar positiu en un test no ens assegura immunitat davant del virus», ha advertit l'investigador d’IrsiCaixa i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, que lidera des d’IrsiCaixa el projecte de recerca d’una vacuna contra el SARS-CoV-2, Julià Blanco.

D'altra banda, les persones que van ser hospitalitzades van generar aproximadament 10 vegades més anticossos neutralitzants que les que van tenir una evolució clínica lleu. «Probablement això és degut a que el seu sistema immunitari ha estat exposat a una quantitat més elevada de virus i això ha fet que reaccioni d’una manera més potent», ha indicat Blanco. Els investigadors també han constatat que en les persones hospitalitzades la resposta es va generar aproximadament 10 dies després de l’aparició de símptomes.

En base a aquests resultats, els científics han alertat que «la presència d’anticossos per si mateixa podria no garantir la immunitat davant d’una segona infecció». Per això, han subratllat la necessitat que tothom mantingui les mesures de precaució bàsiques com la higiene de mans, l'ús de mascaretes i distanciament social.

Els investigadors també apunten que, en el cas de les persones que van passar la infecció d’una manera lleu, la manca d’anticossos podria suggerir que altres factors immunològics han aconseguit controlar la replicació del virus. En primer lloc, la immunitat innata i en segon lloc, la immunitat cel·lular, que és aquella exercida pels limfòcits T i que pot destruir els patògens residents dins de cèl·lules, on no hi poden arribar els anticossos.

El director d'IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, ha indicat que «tot això s’ha de continuar investigant, però encara que es demostri que la contenció de la primera infecció fos gràcies a aquests factors, no se sap si seran igual d’eficaços en el cas d’una segona exposició al virus».

tracking