Diari Més

Política

JxCat proposa reprovar Felip VI, Sánchez i Rajoy pel 155 i Tardà (ERC) els acusa d'hipòcrites

L'exdiputat al Congrés retreu a la formació de Puigdemont haver pactat amb el PSC a la Diputació de Barcelona

Pla mitjà del diputat d'ERC, Joan Tardà, durant la seva intervenció al Congrés dels Diputats, el 27 de febrer de 2019.

JxCat proposa reprovar Felip VI, Sánchez i Rajoy pel 155 i Tardà (ERC) els acusa d'hipòcritesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

JxCat proposarà al Parlament que es reprovi el rei Felip VI; el president espanyol, Pedro Sánchez, i el seu antecessor, Mariano Rajoy, per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya la tardor del 2017. Ho han avançat en una roda de premsa telemàtica el president del grup parlamentari, Albert Batet, i la portaveu adjunta, Gemma Geis, que també han detallat que demanaran estendre la reprovació al govern que liderava Rajoy, incloent-hi l'aleshores delegat a Catalunya Enric Millo, i també a l'exlíder de Cs Albert Rivera com a «part activa i decisiva» en l'aplicació del 155. Aquestes mesures formen part de les conclusions que JxCat presentarà a la comissió del Parlament que investiga el 155.

La formació considera que la intervenció de la Generalitat va ser «un cop d'estat per part de l'Estat espanyol per acabar amb la voluntat majoritària dels catalans de l'exercici del dret a l'autodeterminació», ha dit Batet, que ha assegurat que el 155 «continua de forma encoberta». En aquest sentit, ha posat la sentència del Tribunal Suprem sobre el referèndum de l'1 d'octubre de 2017, les euroordres sobre els polítics investigats i la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, per part de la Junta Electoral Central (JEC) com a exemples.

Les conclusions de JxCat també carreguen contra els grups que no han participat a la comissió –Cs, PSC-Units i PPC– pel «menyspreu a les institucions de Catalunya afectades per l'aplicació d'un 155 que

ha significat una regressió de l'autogovern de Catalunya. «Hi ha hagut una actuació impune de l'Estat contra l'independentisme», afirma JxCat, que també deplora que hi hagi hagut citats a comparèixer a la comissió que no ho hagin fet, com Sánchez; Rajoy; Millo; la vicepresidenta primera espanyola, Carmen Calvo; l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría; l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido; l'exministra de Defensa María Dolores de Cospedal, i l'expresident del Senat Pío García Escudero, entre altres.

Tardà acusa els exconvergents d'hipocresia i de voler afeblir ERC

L'exdiputat d'ERC al Congrés Joan Tardà ha acusat aquest dilluns JxCat d'intentar «afeblir» ERC i ha titllat l'actuació de la formació de Carles Puigdemont de «hipocresia» i «demagògica». Després que JxCat hagi anunciat que proposarà al Parlament reprovar Felip VI, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez i l'expresident Mariano Rajoy per l'aplicació del 155, Tardà ha dit que la «hipocresia i la demagògia de JxCat no té aturador». «Reclama que el Parlament reprovi el PSOE del 155, després d'haver pactat amb el PSC a la Diputació de Barcelona», ha carregat a través d'una publicació a Twitter. «Només tenen un objectiu: intentar afeblir ERC. Però no se'n sortiran», ha conclòs.

tracking