Diari Més

Educació

Els centres escolars obren per a tasques de desinfecció i administració

Els directors dels centres seran els encarregats de determinar el personal docent i auxiliar necessari

Es contempla així dins de la fase 1 i la denominada 0,5 de la desescalada.

Els centres escolars obren per a tasques de desinfecció i administracióEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des d'aquest dilluns està permesa ja en tota Espanya l'obertura dels centres educatius i universitaris per a la seva desinfecció, condicionament i realització de funcions administratives. Es contempla així dins de la fase 1 i la denominada 0,5 de la desescalada, per la qual cosa tots els col·legis, instituts i universitats de totes les comunitats que ja estan en aquestes etapes podran dur a terme la neteja dels recintes i començar a organitzar els temes administratius.

Encara que no serà fins a la fase 2, a partir del 25 de maig, quan de manera voluntària acudiran a classe els alumnes de quart de l'ESO, segon de Batxillerat per a ultimar les Proves d'Accés a la Universitat i segon de Formació Professional. Estava previst que obrissin també aleshores els centres d'Educació Especial i d'Infantil fins a 6 anys per a progenitors que han de fer un treball presencial sense possibilitat de flexibilització, però la majoria de les comunitats han anunciat que no el faran per raons de seguretat.

Des d'aquest dilluns, per a les tasques de neteja i administració els directors dels centres seran els encarregats de determinar el personal docent i auxiliar necessari, segons afirma l'ordre per a la Flexibilització de determinades restriccions d'àmbit nacional davant l'estat d'alarma pel coronavirus. Es limitarà al màxim possible l'ús de documents en paper i la seva circulació, haurà d'haver-hi una ventilació periòdica de les instal·lacions i els treballadors disposaran del material de protecció necessari i s'insta a mantenir les distàncies de seguretat interpersonal, aproximadament dos metres. Tots els treballadors disposaran de gels hidroalcohòlics o desinfectants autoritzats per a la neteja de mans, o quan això no sigui possible, aigua i sabó.

Les mesures de distància hauran de complir-se també en els vestuaris, taquilles i condícies dels treballadors. En la neteja es prestarà especial atenció a les zones d'ús comú i a poms de portes, taules, mobles, passamans, sòls, telèfons, penjadors, i uns altres similars. Haurà d'haver-hi papereres, preferiblement amb tapa i pedal. D'altra banda, els llocs d'atenció al públic dins dels centres educatius hauran de comptar amb mesures de separació entre els treballadors i els usuaris.

Per a la fase 2, Sanitat i Educació ja han elaborat una guia de Mesures de prevenció i higiene enfront de Covid-19 per a la reobertura parcial de centres educatius en el curs 2019-20. En ella s'indica, entre altres punts, que no poden acudir nens amb símptomes, diagnosticats o en període de quarantena. Les famílies els prendran la temperatura cada dia abans de sortir de casa. Els pares només podran entrar a l'edifici escolar en cas de necessitat o indicació del professorat o de l'equip directiu.

Quan un estudiant iniciï símptomes, se li portarà a un espai separat amb ventilació adequada, es facilitarà una màscara quirúrgica i una altra per a la persona adulta que li cuidi i s'avisarà a la família. Davant una situació de gravetat o dificultat per a respirar s'avisarà al 112.

Es col·locarà dispensador de gel desinfectant en les classes que no tinguin lavabo per a rentar-se les mans. La distància mínima interpersonal serà de 2 metres i es prioritzaran en la mesura que sigui possible els espais a l'aire lliure.

És preferible optar per un transport actiu (caminant o bicicleta) i es fomentaran rutes segures a l'escola. S'organitzaran les sortides i entrades de les aules amb distància interpersonal de 2 metres i de manera escalonada. Per al cas d'obertura de menjadors escolars, la disposició de les taules i cadires hauria de possibilitar el compliment de la distància de seguretat.

tracking