Diari Més

Educació

Els pediatres aconsellen horaris flexibles i reduir el temps presencial en a les escoles

Guarderies, escoles infantils i Educació Infantil són els centres on hi ha major risc de contagi i transmissió

Imatge d'arxiu d'una aula buida.

aula escola infantilEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Flexibilitzar l'horari d'entrada i sortida dels col·legis, reduir el temps presencial si és possible i combinar l'activitat acadèmica a classe amb la no presencial són algunes de les recomanacions de l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) per a l'obertura gradual dels centres educatius.

L'AEPproposa en un document que ha fet públic aquest dimecres que l'inici de l'activitat als col·legis i escoles infantils sigui gradual i escalonada en funció de la situació epidemiològica local i l'edat dels escolars.

Aposta perquè els centres tinguin un pla d'acció clar per a gestionar els casos,incloent-hila possibilitat d'aïllament, establir un pla per a escalonar l'inici i el final de la jornada escolar i que els alumnes a l'esbarjo o durant la realització d'activitat física portin mascareta.

Guarderies, escoles infantils i Educació Infantil són els centres on hi ha major risc de contagi i transmissió del virus, segons l'AEP, per la dificultat de complir amb les mesures de distanciament social amb nens tan petits i l'«estret» contacte entre professor i alumne.

Així, considera que les guarderies-escoles infantils haurien de limitar els grups a un cuidador per cada 5 nens i classe i que les activitats col·lectives com el pati, menjador o migdiada siguin independents en cada grup.

Respecte als professors d'aquests centres, han de disposar, segons el parer de l'AEP, de l'«adequat» equip de protecció pel contacte directe amb cada nen i en les activitats que es desenvolupin.

En el cas dels nens d'entre 3 i 5 anys, les recomanacions dels pediatres són molt similars perquè el risc de contagi continua sent elevat, i en aquest període no es recomana l'ús sistemàtic de mascareta però sí que hauria d'extremar-se el distanciament social en la mesura del possible.

En l'Educació Primària, dels 6 als 12 anys, aposta per flexibilitzar l'horari d'entrada i sortida als col·legis, reduir el temps presencial en la mesura que sigui possible, establir horaris per torns i combinar períodes d'activitat acadèmica presencial amb la no presencial.

Es podria incrementar el nombre d'alumnes per aula però «amb major vigilància» de mesures de distanciament social, higiene i de vigilància de casos i l'ús de mascaretes pot ser implementat amb «major seguretat, en períodes de major risc», mentre que desaconsella l'ús de guants.

En el cas de l'Educació Secundària, 12 a 16 anys, el risc de contagi pot ser més baix perquè l'alumnat és capaç d'aprendre i ser responsable en relació amb les mesures de prevenció.

Per a l'AEP, en aquesta etapa educativa, la possible combinació de contingut presencial ien líniaha d'organitzar-se de manera adequada per a no incidir en les inequitats entre els alumnes.

En el document, l'AEPdetalla altres consideracions generals com que les escoles exigeixin la rentada regular de les mans i facin una desinfecció diària i neteja de superfícies.

A més, sosté que l'activitat física pot augmentar l'excreció de virus, per la qual cosa recomana durant l'esbarjo o quan es faci esport l'ús de mascareta, així com la ventilació freqüent de les aules.

La limitació de persones en cada aula per a garantir el distanciament social, és una altra de les aportacions de l'AEP.

Així mateix, creu «fonamental» continuar donant suport a aquelles poblacions més vulnerables que acudeixen a les escoles, assegurant la continuïtat de serveis com ara el de menjador, el suport especial als nens amb necessitats especials, o el seguiment i atenció als nens en risc d'exclusió.

tracking