Diari Més

Successos

Tropes etíops abaten un avió kenià que portava material per lluitar contra el COVID-19 a Somàlia

Els fets van tenir lloc a principis de setmana i van morir els 5 ocupants que volaven a l'avió

Els fets van tenir lloc a principis de setmana i van morir els 5 ocupants que volaven a l'avió

Tropes etíops derroquen avió kenià amb material per COVID-19 a Somàliaefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les tropes etíops han admès que van derrocar a principis de setmana un avió de bandera keniana que transportava material per a laCOVID-19quan estava aterrant en el sud de Somàlia, matant a 3 ocupants kenians i 2 somalis, van informar avui mitjans somalis.

L'aparell, unEmbraer120 de l'aerolínia kenianaAfricanExpressque transportava material per a combatre la pandèmia de laCOVID-19, es va precipitar al sòl prop de l'aeroport de la ciutat meridional deBardale, en l'estat Sud-oest, dilluns passat.

Segons el comandant etíopAlemuAyene, citat per la ràdio somaliDalsan, no tenien cap informació que l'avió civil anava a aterrar enBerdele, i no van tenir cap manera de comunicar-se amb ell.

Un informe de la Missió de la Unió Africana (UA) a Somàlia (Amisom)fet públic per un diputat somali la passada matinada també va revelar que van ser tropes etíops alienes a aquest contingent les que van disparar contra l'aeronau.

«L'incident va ser dut a terme per tropes etíops no pertanyents aAmisom, la qual cosa requerirà una mútua col·laboració en una recerca conjunta entre Somàlia, Etiòpia i Kenya per a entendre el que va succeir», s'extra d'un informe fet públic a última hora del divendres per aquesta força militar conjunta africana.

Segons la recerca realitzada per la UA, quan l'avió s'estava aproximant aBerdele, va voler aterrar amb una trajectòria contrària a l'habitual icuanodno estava preparada per a posar-se en el sòl.

«Fins i tot si les tropes no l'haguessin disparat, l'aeronau s'hagués estavellat perquè les seves rodes no estaven preparades per a aterrar», diu l'informe.

En veure la situació, les tropes van concloure que es podria tractar d'un suïcidi o un atac suïcida contra la base.

«Finalment, després de la falta de comunicació, l'aeronau va ser derrocada i 3 ciutadans kenians i 2 somalis van morir en l'incident», s'extreu del mateix informe.

No queda clar per què les tropes no tenien informació d'aquest vol, malgrat tenir l'autorització de l'Autoritat d'Aviació Civil Somali.

Segons aquesta autorització, l'avió procedia de l'urbs meridional deBaidoa, on va fer una parada després d'haver partit de Mogadiscio, i l'incident va ocórrer a les 15.30 hora local (12.30 GMT).

«El Govern està efectuant una recerca exhaustiva i publicarà els resultats de manera oportuna. Nostres més profundes condolences a les famílies i amics que poden haver perdut als seus sers estimats en aquest accident», va assegurar l'Executiu somali, sense pronunciar-se sobre les informacions que ja circulaven de la possible ingerència etíop en l'incident.

Les tropes etíops es troben en territori somali integrades en la Missió de la Unió Africana a Somàlia (AMISOM)que es troben desplegades en la zona, on lluiten contra el grup jihadista AlShabab.

En un comunicat, el Ministeri d'Afers exteriors de Kenya també va demanar a les autoritats somalis que investiguin les «confuses circumstàncies» de la tragèdia.

Les fotos de l'incident publicades en els mitjans locals mostren l'aparell completament destrossat, amb les seves restes escampades en un descampat.

tracking