Diari Més

estat d'alarma

Buch, sobre la modificació de les franges horàries:«Aquí hi ha hagut molt poc sentit comú des de Madrid»

El conseller d'Interior obre la porta a canviar la sortida d'alguns col·lectius per evitar les hores de màxima calor

El conseller d'Interior, Miquel Buch, durant la roda de premsa del Govern sobre el coronavirus d'avui.

Buch: «El 1714 és una xifra simbòlica, amb la història dels catalans no s'hi juga»Generalitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha criticat la gestió del govern espanyol en l'estratègia de desconfinament i ha posat d'exemple l'anunci del ministeri de Sanitat de permetre ara a les comunitats autònomes modificar les franges horàries de sortida. «Nosaltres vam proposar franges horàries, ens van dir que no; Madrid les va posar, i ara ens torna la capacitat per posar aquestes franges. Aquí hi ha hagut molt poc sentit comú», ha carregat Buch aquest dissabte als micròfons de Rac1. En aquest sentit, Buch ha obert la porta a canviar la sortida d'alguns col·lectius –com, per exemple, el dels nens- per evitar les hores de màxima calor ara que s'apropa l'estiu: «Quan tinguem la capacitat de canviar les franges, s'estudiarà, i s'actuarà».

Buch, pendent del BOE

«Ho analitzarem seguint els criteris tècnics i mèdics», ha insistit el conseller d'Interior, que sí ha posat sobre la taula les recomanacions habituals de no sortir al carrer en les hores de màxima radiació solar, especialment a col·lectius vulnerables com ancians o nens petits. «No pot ser que l'administració en un estiu o primavera normal recomani que no es prengui el sol o es vagi al carrer en aquestes hores, i que just aquesta sigui la franja que puguin sortir els nens», ha reflexionat en veu alta Buch. «Per tant, és probable que es revalori aquesta situació», ha sentenciat el conseller d'Interior, que s'ha mostrat pendent del BOE per conèixer els detalls de la fase 1 de desconfinament –sobretot en mobilitat- i que s'hauran d'aplicar a partir de dilluns a l'Alt Pirineu-Aran, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

«Tenim un full de ruta, però volem veure-ho per escrit perquè ja coneixem les actituds de Madrid», ha apuntat el conseller d'Interior. «A vegades el president espanyol Pedro Sánchez ha anunciat una cosa i després s'ha publicat una cosa ben diferent», ha alertat Buch. Això sí, el conseller d'Interior ha reiterat que descarta un confinament perimetral en aquestes tres regions sanitàries com es va fer amb la Conca d'Òdena. «No és factible perquè el nombre d'agents i de carreteres a controlar fa que sigui pràcticament impossible», ha valorat Buch, que ha precisat que es faran controls aleatoris en vies principals i secundàries per evitar que ningú no autoritzat passi d'una zona en fase 0 a una en fase 1. «Un cop més, apel·lem a la responsabilitat i civisme de la ciutadania», ha assenyalat el titular d'Interior.

Controls aleatoris entre fase 0 i fase 1

«Hi haurà controls aleatoris en unes zones concretes per tal que no es trenqui el confinament. Ahir vam tenir una reunió amb les policies locals per parlar-hi», ha avançat Buch, que ha justificat també la baixada de sancions en comparació amb setmanes anteriors d'estat d'alarma. «La dificultat per garantir que tothom està complint la normativa cada vegada és major. I, per això, hi ha menys sancions. Quan obres la porta a més gent al carrer, és normal que baixin les actes de denúncia», ha afirmat el conseller d'Interior, que també ha evitat posar cap horitzó temporal al desconfinament de Barcelona i la seva àrea metropolitana. «El calendari de posar dates ho deixem per Madrid», ha etzibat Buch, que s'ha mostrat contrari a «generar expectatives».

«El que no farem és proposar un canvi de fase quan no s'està preparat. Si Salut veu plausible en els propers dies que hi hagi alguna regió més que pugui passar a fase 1 es posarà sobre la taula», ha recalcat el conseller d'Interior. Finalment, Buch ha comentat que des de dijous passat ja s'estan realitzant proves de detecció del coronavirus al cos de Mossos d'Esquadra. «No als 17.000 agents, però sí a col·lectius determinats: seguim el procediment judicial i els protocols del Departament de Salut», ha conclòs el conseller d'Interior.

tracking