Diari Més

Consum

El futur post-Covid augura un fort augment de la compra de marques blanques

La patronal del gran consum no considera que s'hagi produït «especulació» amb els preus en supermercats

Els hàbits dels consumidors han canviat i es preveu que es mantinguin quan acabi el confinament.

El futur post-Covid augura un fort augment de la compra de marques blanquesPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fabricadors i supermercats anticipen que el consumidor reduirà la seva despesa, controlarà més els preus i comprarà més marca blanca una vegada que acabi el confinament social per la pandèmia, en un escenari post Covid-19 marcat per la preocupació econòmica.

Aquesta és la principal conclusió que s'extreu d'un estudi elaborat per la patronal del sector de gran consum Aecoc, difós aquest dimecres i que apunta al fet que gairebé dos terços de la població ja preveu vigilar més les seves despeses i més de la meitat considera que l'economia familiar empitjorarà.

Aquestes dades, extrets d'una enquesta a mig miler de persones realitzat per la consultora 40dB, coincideixen amb algunes tendències de mercat que ja es detecten a les botigues i que previsiblement s'accentuaran en els pròxims mesos a causa d'una crisi econòmica que ja es dóna per segura.

Un 61% dels espanyols «es fixarà més en ofertes i promocions» i prop d'un 30% calcula que gastarà menys en alimentació i altres productes bàsics, una reducció que, segons els experts, vindrà de la mà de «esprémer més el seu pressupost».

Així ho ha explicat la responsable d'Estratègia Comercial i Màrqueting d'Aecoc, Rosario Pedrosa, qui ha apuntat que un 23% dels participants en l'estudi també diuen que, avui dia, ja estan comprant més marca blanca.

«A Espanya la penetració d'aquestes marques està prop del 40% i varia moltíssim per categories. En la crisi de 2008 vam veure un creixement espectacular, d'entre vuit i deu punts, encara que ara, al meu entendre, pujarà però no tant perquè partim d'una base diferent», ha raonat.

Tendències de consum vinculades al confinament han canviat els costums substancialment respecte al moment anterior al coronavirus, ja que els espanyols han deixat de visitar de mitjana quatre supermercats al mes per a comparar preus i han passat a prioritzar la proximitat per sobre de qualsevol altre factor, alguna cosa que des d'Aecoc preveuen que es mantingui a curt i mitjà termini.

«En aquests moments preval la proximitat però a mesura que s'acabi el confinament el preu serà un factor que guanyi posicions per la por a la crisi. Les llars patiran econòmicament», ha apuntat Pedrosa, qui ha reconegut que formats com el de l'hipermercat hauran d'estudiar com encarar aquest fenomen.

També ha baixat la compra de plats preparats, encara que en aquest cas amb el retorn al lloc de treball podria repuntar.

Els consumidors mostren un major interès per aglutinar les seves compres en una única botiga per a reduir el nombre de visites i un 40% d'ells preveu cuinar més a casa, alguna cosa que ja està fent durant aquests dies.

A més, les restriccions a la mobilitat han disparat les comandes a través de les webs dels supermercats: es calcula que un 20% dels espanyols ha optat per aquesta via per primera vegada en aquestes dates, segons Aecoc, la qual cosa fa presagiar un fort increment del canal ‘online'.

De fet, algunes cadenes de supermercats han registrat en aquest període un repunt enorme de les compres per internet, fins a suposar per moments el 25% de tota la seva facturació.

No obstant això, des de la patronal esperen que el seu pes continuï sent marginal en comparació amb la despesa realitzada en botigues físiques: fins ara se situava per sota del 2%.

Un altre segment que també podria veure el seu negoci afectat en l'escenari post Covid-19 és el del lliurament de menjar a domicili: dues terceres parts dels espanyols demanen menys vegades que abans de la pandèmia.

Per contra, per a un 6% dels consumidors consumir menjar per aquesta via s'ha convertit en una cosa habitual i ha deixat d'estar relacionat amb una ocasió especial, la qual cosa suggereix un canvi de paradigma en un sector concret de població que incorpora l'anomenat ‘delivery' a les seves rutines alimentàries.

Des de'Aecoc han assenyalat que no s'observa «especulació» en els preus del supermercat, i han precisat que si hi ha algun producte concret que s'ha encarit està lligat a qüestions de temporalitat o pels problemes existents en les campanyes de recollida en el camp.

tracking