Diari Més

Sanitat

Una enquesta revela que 7 de cada 10 infermeres han treballat sense protecció

Cantàbria, La Rioja, Madrid i Catalunya són les comunitats on més professionals diuen haver-se sotmès a la prova

Infermeres durant un moment de descans.

Una enquesta revela que 7 de cada 10 infermeres han treballat sense proteccióEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Set de cada deu infermeres asseguren haver treballat sense equips de protecció durant la pandèmia i la majoria suspèn la gestió del Govern i de les comunitats autònomes en aquesta crisi sanitària, segons una enquesta realitzada a mésd'11.000d'aquests professionals.

Aquestes són algunes de les dades que es constaten en l'estudi Impactede la COVID-19en la professió infermera, conseqüència d'aquesta enquesta que ja en un primer avanç va revelar que més de 70.000 infermeres han tingut símptomes compatibles amb el coronavirus i el 30% de les quals han pogut fer-se la prova (el 23% del total) ha donat positiu. El 5% fins i tot ha hagut de treballar amb símptomes

L'escassetat de recursos podriaexplicar-se, segons aquesta enquesta del Consell General d'Infermeria, en «l'altíssim volum de sanitaris contagiats al nostre país».

Però és més, malgrat el temps transcorregut des de l'inici de la pandèmia, el 72,1% considera que les professionals treballen amb poc o cap material de protecció.

No obstant això, si consideréssim només els dos o tres últims dies de resposta a l'enquesta, el percentatge de «poc» i «res» experimentaria una mínima reducció mantenint-se en un 69,2%.

I que és el que els falta a les infermeres? Segons diuen el 74% dels enquestats, a la seva unitat no hi ha hagut màscares; el 55% manté que falten vestits complets i la meitat afirma que no té a la seva disposició una simple bata. Set de cada deu pensen que s'ha treballat sense protecció.

Per comunitats autònomes, Extremadura, Andalusia, Aragó i Castella-la Manxa són les que més manca d'equips de protecció han patit, segons l'opinió de les infermeres.

Segons les dades oficials, un total de 31.788 professionals sanitaris (15,57% del total de casos positius) -dades del 21 d'abril- han estat infectats des de l'inici de la pandèmia.

No obstant això, extrapolant les respostes de l'enquesta de l'Organització Col·legial d'Infermeria, gairebé 74.000 infermeres, tal com assenyalava el passat dia 14 un primer avanç d'aquesta enquesta, han presentat símptomes compatibles amb el coronavirus, encara que no han estat confirmats els seus diagnostica per l'absència de test.

Cantàbria, La Rioja, Madrid i Catalunya són les comunitats on més professionals diuen haver-se sotmès a la prova.

Madrid (47,9% dels casos), Castella-la Manxa (40,1%) i Catalunya (31,1%) són les comunitats amb majors percentatges d'infermeres potencialment infectades per presentar símptomes que s'identifiquen amb la malaltia.

Si es tenen en compte només els casos que s'han realitzat el test i el resultat ha estat positiu, les comunitats amb major incidència serien Castella-la Manxa (60,4%), i Madrid (53,7%) en les quals més infermeres i infermers han donat positiu en les proves.

Quan se'ls pregunta a aquests professionals quin ha pogut ser el motiu de la infecció, el 85% contesta que ha estat pel seu treball assistencial, concretament per la falta d'equip de treball o material inadequat (37%); la cura de pacients que encara no havien estat diagnosticats (42%); i el 6,2% per contagi entre companys.

Però a més a més, el 76% de les infermeres considera que no han rebut formació específica per atendre els pacients, i vuit de cada deu s'han vist afectades des del punt de vista psicològic.

Per tot això, qualifiquen, en una escala de 0 a 10, amb una nota d'un 3,3 i una mitjana de 3,9 l'actuació del Govern i les comunitats autònomes en aquesta crisi sanitària, respectivament.

tracking