Diari Més

Salut

L'exposició a la contaminació durant l'embaràs s'associa amb un retard del creixement físic en els primers anys de vida

L'ISGGlobal estudia l'efecte de l'NO2 i les PM2.5 en 1.700 parelles de dones i els seus fills arreu de l'Estat

De forma repetida, els metges la van enviar de tornada a casa.

Condemnen a una clínica per no tractar a temps una grip que va acabar amb la mort d'una embarassadaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'exposició a la contaminació atmosfèrica durant l'embaràs s'associa amb un retard en el creixement físic en els primers anys de vida segons un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). La recerca s'ha fet amb més de 1.700 parelles de mares i el seus fills de les cohorts d'Astúries, Guipúscoa, Sabadell i València. En l'estudi es va estimar l'exposició a diòxid de nitrogen (NO2) i partícules fines (PM2,5), dos dels principals contaminants relacionats amb el trànsit, durant el primer trimestre d'embaràs. Els resultats van indicar que les embarassades més exposades a partícules fines tenien més risc de tenir fills amb un pes i un Índex de Massa Corporal menor als quatre anys, en comparació a les menys exposades.
Els resultats van ser similars pel que fa a l'NO2 però no significatius a nivell estadístic.

Per a obtenir aquests resultats es van identificar les trajectòries de l'índex de massa corporal (IMC) dels nens i nenes des del naixement fins als quatre anys. A més, en arribar a aquesta edat se'ls va mesurar l'alçada i el pes.

La investigadora de l'ISGlobal Serena Fossati ha indicar que l'estudi «suggereix que l'exposició a la contaminació de l'aire durant l'embaràs pot estar associada amb retards en el creixement físic en els primers anys de vida després del naixement». Ha afegit que l'exposició prenatal a els contaminants de l'aire «té un efecte durador sobre el creixement després del naixement i requereix un seguiment a majors edats».

La coordinadora de l'estudi i també investigadora de l'ISGlobal, Martine Vrijheid, ha indicat que els mecanismes biològics pels quals la contaminació afectaria negativament el creixement infantil «encara no estan clars». Les hipòtesis amb les que treballen inclouen l'estrès oxidatiu i la inflació, la interferència amb les hormones tiroïdals, un major risc de malalties respiratòries i altres problemes que podrien retardar el creixement i induir a la mort cel·lular a causa del dany de l'ADN.

«El que sí que està clar és que els efectes perjudicials de la contaminació atmosfèrica s'inicien ja en la fase prenatal, de manera que les dones embarassades haurien de ser considerades com un col·lectiu prioritari en les polítiques de salut pública encaminades a reduir l'exposició de la població a la pol·lució», ha conclòs.

L'estudi s'ha publicat a la revista 'Environment International'.

tracking