Diari Més

Internacional

Turquia allibera mafiosos per coronavirus però deixa a periodistes entre reixes

Periodistes, polítics i activistes de la societat civil segueixen entre reixes.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan

Turquia allibera mafiosos per coronavirus però deixa a periodistes entre reixesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'espectacular sortida de presó en la nit del dijous a Ankara del cap mafiós ultranacionalistaAlaattinÇakici, escortat per centenars de cotxes amb els seus seguidors, va ser criticada el divendres per representants de l'oposició i organismes de drets humans.

Aquests alerten que el govern conservador islamista del presidentRecepTayyipErdogan usa la pandèmia com a excusa per a treure de la presó a convictes vinculats amb membres de l'executiu i els seus aliats.

EL MAFIÓS ULTRANACIONALISTA

Çakici, de 67 anys, estava a la presó des de 2004 per delictes de crim organitzat i rentada de diners, però també havia estat ja condemnat per la seva participació en l'assassinat de 40 persones i per ordenar l'assassinat de la seva pròpia exdona.

El mafiós està vinculat al partit ultranacionalista MHP, aliat de l'AKP en el Parlament.

El líder del MHP,DevletBahçeli, havia advocat en el passat per l'alliberament deÇakici, a qui descriu com a «valent» i «enamorat de la seva pàtria i els seus ideals».

En un carta manuscrita publicada a través del seu advocat, el mafiós agraeix aBahçeliel seu suport i ho considera un «gran líder dels turcs en el món», mentre que expressa a Erdogan el seu «profund respecte en nom de tots els amics convictes».

Un altre dels mafiosos alliberats ésErolEvcil, conegut com el «rei de les olives» per un imperi d'olives que va construir, amb diners fraudulents.

Va ser condemnat en el seu moment per rentada de diners, pertànyer a crim organitzat i per ordenar assassinats.

DURES CRÍTIQUES DE L'OPOSICIÓ

«Líders de grups criminals i màfies són alliberats per ordre d'un líder d'un partit polític. Recordin queBahçeliva fer campanya per a deixar anar aÇakici», va denunciar a EfeYildirimKaya, vicepresident del partit socialdemòcrata CHP.

«Mentrestant, periodistes, parlamentaris i alcaldes (opositors) són empresonats», va criticar.

La nova reforma, adoptada dimarts passat, deixa en llibertat condicional als qui han complert ja la meitat de la seva pena i imposa arrest domiciliari en altres casos, encara que exclou a condemnats per terrorisme, assassinat, tràfic de drogues o abús sexual.

L'argument del govern d'alliberar en total 90.000 presos és reduir el risc de transmissió del virus, que ha contagiat en cinc presons a 17 presos, dels quals tres han mort.

MAFIOSOS SI, PERIODISTES NO

No obstant això, la mesura no inclou a desenes de diputats del partit esquerràprokurdoHDP, reporters o activistes, tots jutjats sota l'acusació genèrica de terrorisme encara que sense relació amb delictes violents.

«És una amnistia perquè l'AKP i MHP perdonin a qui vulguin. Van aprofitar laCovid-19. El nostre expresidentSelahattinDemirtas, els nostres parlamentaris i periodistes crítics no estan en la seva llista d'indults», denúncia a EfeSaruhanOluç, un portaveu delHDP.

»Els periodistes que mai han tocat una arma romanen a la presó, mentre queÇakici, condemnat per crim organitzat, és un home lliure», va assenyalar per part seva,SebnemArsu, una periodista i activista per la llibertat d'expressió en el seu compte de Twitter.

»AlaattinÇakiciés alliberat,SelahattinDemirtasestà a la presó», agrega en TwitterErenKeskin, la vicepresidenta de l'associació de drets humansIHD.

FOSCA DEFINICIÓ DE TERRORISME

Aquestes organització critica que a causa de la «fosca definició de terrorisme» a Turquia, centenars de persones que «expressen opinions dissidents enfronten càrrecs de terrorisme» i són ara exempts de l'amnistia.

Els advocats de diversos periodistes empresonats han demanat la posada en llibertat dels seus clients, la qual cosa no obstant això ha estat rebutjat pels tribunals.

D'altra banda, organitzacions feministes alerten que la reforma també permet l'alliberament de presos condemnats per violència contra les dones.

Encara que la nova llei exclou a condemnats per abús sexual o violència de gènere, altres delictes com a lesions o amenaces sí que estan contemplades en l'esmena, segons denúncia la Federació d'Associacions de Dones.

«Si un home que va pegar a la seva núvia va ser sentenciat a sis anys de presó, la seva sentència es reduiria a la meitat a causa de la clàusula de llibertat condicional d'aquesta llei. Pel fet que la llibertat condicional ha augmentat d'un a tres anys, no serà empresonat», va expressarCananGüllü, presidenta de la Federació, el seu malestar.

tracking