Diari Més

Enquesta

Els catalans aproven la gestió de la crisi del coronavirus que fan els ajuntaments i la Generalitat

A les llars catalanes ara hi ha un 17% menys de persones que hi aporten ingressos, segons la quarta onada de l'enquesta del gabinet Ceres de Reus

La preocupació per l'economia no és tan sols personal.

Els catalans aproven la gestió de la crisi del coronvirus que fan els ajuntaments i la Generalitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat i els ajuntamentssonles institucions que els catalans confinats consideren que estan prenent les decisions més adequades davant la crisi del coronavirus. Aquesta és una de les conclusions de la quarta onada de l'estudi elaborat pel Gabinet Ceres de Reus que, en aquesta ocasió, ha recollit les respostes de més d'un miler de persones, majoritàriament de Tarragona i Barcelona.

La confiança en les institucions més properes s'ha mantingut al llarg de les diferents onades de l'enquesta. L'OMS és la institució que també aconsegueix un aprovat per part dels catalans, mentre que el Govern central i la Unió Europea suspenen. Malgrat que la puntuació que aconsegueixen, sobre deu, és de 3,4, cal dir que han aconseguit millorar una mica la percepció entre els enquestats catalans, que a la primera onada fins i tot els atorgaven pitjor nota.

Una altra de les qüestions que resulta evident d'aquesta crisi de la Covid-19 és que tindrà una afectació econòmica important entre les famílies. La situació econòmica personal i la defamiliarsiamics certament preocupa als catalans, però fins i tot ho fa menys del que els preocupa com quedarà l'economia de la societat en general.

Precisament pel que respecta a l'economia personal, no ja de la futura, sinó de l'actual, l'enquesta de Ceres revela que actualment hi ha un 17% menys de persones que aporten ingressos a les economies familiars. També s'assenyala que abans de l'estat d'alarma, a un 67% de les llars els ingressos els aportaven dues persones, un percentatge que ara ha baixat fins al 57%. Un 37% dels enquestats indiquen que després de les setmanes de l'estat d'alarma s'han reduït els ingressos a la seva llar. D'aquest percentatge, un 44% afirmen que la disminució dels diners que entren a casa ha estat d'entre un 26 i un 50%.

Malgrat el decret de tancament total de l'activitat, del passat 29 de març, una de les dades que s'ha mantingut invariable és el nombre de dies que els enquestats surten de casa, sobretot per a fer compres bàsiques (85%) i treballar (19%). La mitjana és de 2,3 dies per setmana, la mateixa que a la tercera onada però una mica inferior a quan es va iniciar l'enquesta, quan eren 2,4 dies.

El que si ha pujat és la percepció dels catalans de quan finalitzarà l'actual estat d'alarma. Si a la tercera onada de l'enquesta ho situaven a principis de maig, ara més de la meitat dels consultats creu que el confinament durarà encara trenta dies més, arribant fins a mitjans de maig. Pel que fa a la percepció de l'evolució de la malaltia i de la seva expansió, la majoria dels enquestats creu que ja ens trobem al denominat pic de la corba, a partir del qual la situació de contagis i morts ha de començar a millorar.

L'informe complet de la quarta onada de l'enquesta el podeu consultar: AQUí

Percentatge de variació d'ingressos a les llars.

Els catalans aproven la gestió de la crisi del coronvirus que fan els ajuntaments i la Generalitat

Valoració de les decissions de les institucions.

Els catalans aproven la gestió de la crisi del coronvirus que fan els ajuntaments i la Generalitat

tracking