Diari Més

Estat d'Alarma

Quin és el cost de les sancions per saltar-se el confinament?

Les propostes de sanció que apareixen en el document d'Interior oscil·len entre els 601 i els 10.400 euros

Pla mitjà d'un agent de la policia local de Sant Carles de la Ràpita demanant la documentació a un conductor en el control d'accés al nucli urbà.

Els Mossos aixequen prop de 1.800 actes per desobeir el confinament a les Terres de l'EbreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Incomplir les restriccions a la circulació imposades després de la declaració de l'estat d'alarma pot sortir molt car. O això es dedueix d'una guia que el Ministeri de l'Interior ha remès a les 19 delegacions del Govern amb orientacions sobre com gestionar els procediments sancionadors per incomplir el confinament.

Les propostes de sanció que apareixen en el document oscil·len entre els 601 euros per sortir de casa sense motiu justificat, fins als 10.400 euros, per amenaçar o agredir a un agent o organitzar o participar «en activitats en comú, festes, celebracions etc», comportaments que també poden fer arribar a aquesta quantia.

Menysprear a un agent es pot sancionar amb 2.000 euros, mentre que un viatge sense justificar a una segona residència ens pot sortir per 1.500 euros. Si s'incompleixen les restriccions sense justificació i de manera persistent, les multes poden arribar als 1.200 euros, que s'eleven a 2000 en el cas dels comerços o indústria que legalment no tinguin permès reprendre la seva activitat.

No respectar el confinament i fer-ho en grup pot implicar sancions de 1.500 euros. I si ens ho saltem amb menors, discapacitats o persones vulnerables -«especialment al vehicle»- sense causa justificada, altres 1.500 euros.

Les propostes de sanció es fan seguint l'article 36.6 de la llei de seguretat ciutadana, que considera infraccions greus «la desobediència o la resistència a l'autoritat o als seus agents en l'exercici de les seves funcions» o la negativa a identificar-se davant els agents de l'ordre. Els models d'expedient sancionador que inclou el document es fan en virtut d'aquest precepte.

En qualsevol cas, tant el propi text com el Ministeri de l'Interior recorden que són «indicacions de caràcter merament orientatiu», és a dir, que no han de prendre's com 'una llista de la compra'. La pilota a l'hora d'iniciar l'expedient està a la teulada de cada delegació del Govern: els agents es limiten a comunicar una possible infracció, les multes les decideixen les delegacions.

El mateix document recorda que no es tracta «d'una relació tancada» i tampoc recull conductes que puguin tenir una responsabilitat penal ni eximeix que es puguin aplicar quanties diferents.

«No diu res nou que no portem dient des de l'inici de l'estat d'alarma. Les eines que tenen els agents avui per a fer complir la legalitat són les mateixes que fa tres mesos», expliquen des d'Interior.

tracking